Ten przepis na pieczony schab sprawia, że mięso po
upieczeniu jest bardzo soczyste. Doskonale komponuje się z sosem morelowy
chutney.
Pieczony schab w boczku
Składniki:
duży kawałek schabu do pieczenia
( ok 1,5 kg)
6 plasterków surowego boczku
4 ząbki czosnku
8 liści laurowych
ziele angielskie ( ok 10 kulek)
łyżki ostrej i słodkiej papryki w
proszku
2 łyżki majeranku
goździki
szczypta cynamonu
2 łyżki soli
3 - 4 łyżki oleju
- Mięso umyć i osuszyć, piekarnik nagrzać
do ok 180 stopni.
- Czosnek pokroić w plasterki i wymieszać
z olejem, cynamonem, papryką, solą i majerankiem. Gotową marynatą natrzeć
surowe mięso.
- Na wierzchu ułożyć plasterki surowego
boczku i powbijać je w mięso za pomocą goździków.
- Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego i
obłożyć je zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi.
- Piec pod przykryciem w nagrzanym
piekarniku przez mniej więcej 1,5 godziny - do miękkości mięsa. Pod koniec
pieczenia można odkryć naczynie by boczek się troszkę przypiekł. Należy
pilnować, by mięso się nie przypaliło. Po upływie godziny można dolać do
naczynia żaroodpornego, w którym pieczemy mięso ok. pół szklanki wody -
wytworzy się wtedy bardzo smaczny sos.
Schab przed pieczeniem
Źródło: zasoby własne
Schab zaraz po upieczeniu
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Serwowanie
Pieczony schab bardzo dobrze
pasuje do morelowego chutney. Pieczone mięso można serwować z czerwonym winem
półwytrawnym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz