poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pieczony schab w boczku

Ten przepis na pieczony schab sprawia, że mięso po upieczeniu jest bardzo soczyste. Doskonale komponuje się z sosem morelowy chutney.


Pieczony schab w boczku

Składniki:
duży kawałek schabu do pieczenia ( ok 1,5 kg)
6 plasterków surowego boczku
4 ząbki czosnku
8 liści laurowych
ziele angielskie ( ok 10 kulek)
łyżki ostrej i słodkiej papryki w proszku
2 łyżki majeranku
goździki
szczypta cynamonu
2 łyżki soli
3 - 4 łyżki oleju




  1. Mięso umyć i osuszyć, piekarnik nagrzać do ok 180 stopni. 
  2. Czosnek pokroić w plasterki i wymieszać z olejem, cynamonem, papryką, solą i majerankiem. Gotową marynatą natrzeć surowe mięso. 
  3. Na wierzchu ułożyć plasterki surowego boczku i powbijać je w mięso za pomocą goździków.
  4. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego i obłożyć je zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi.
  5. Piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przez mniej więcej 1,5 godziny - do miękkości mięsa. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie by boczek się troszkę przypiekł. Należy pilnować, by mięso się nie przypaliło. Po upływie godziny można dolać do naczynia żaroodpornego, w którym pieczemy mięso ok. pół szklanki wody - wytworzy się wtedy bardzo smaczny sos. 



Schab przed pieczeniem
Źródło: zasoby własne


Schab zaraz po upieczeniu
Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne



Serwowanie

Pieczony schab bardzo dobrze pasuje do morelowego chutney. Pieczone mięso można serwować z czerwonym winem półwytrawnym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz