poniedziałek, 22 grudnia 2014

Zimowe ciasteczka z gałką muszkatołową, dżemem i jabłkami

Świątecznych wypieków nigdy zbyt dużo! :) W tym roku wypróbowałam kolejny nowy przepis na zimowe ciastka z gałką muszkatołową, dżemem i jabłkami. Są bardzo kruche, delikatne i niezwykle aromatyczne.

Zimowe ciasteczka z gałką muszkatołową, dżemem i jabłkami


Składniki:
  250 g mąki
  100 g zimnego masła
  100 g drobnego cukru  ( + ok 4 łyżki cukru do posypania ciastek) 
2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
  1 jajko
  dżem
  2 kwaśne jabłka 


  1. Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Dodać do niego mąkę, gałkę, jajko i cukier i jak najszybciej zagnieść na gładką masę. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Gdy jest zbyt mokre, należy dodać do niego więcej mąki, z kolei, gdy jest zbyt suche, odrobinę kwaśnej śmietany. 
  2. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
  3. W międzyczasie umyć i pokroić jabłka na plasterki ( razem ze skórką - ciastka będą bardziej estetycznie wyglądały) i skropić je odrobiną soku z cytryny, by nie zrobiły się czarne.
  4. Po upływie godziny nagrzać piekarnik do 180 stopni, a ciasto wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek ( ok 3 mm grubości).
  5. Z ciasta wykrawać dowolne kształty, a na samym wierzchu ułożyć plasterki jabłek, zrobić kleks z dżemu i posypać po wierzchu odrobiną cukru. 
  6. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku ok 10 minut. Najlepsze są na drugi dzień, gdy bardziej skruszeją. 

   Źródło: zasoby własne


                                                                Źródło: zasoby własne


2 komentarze:

  1. O wow, nawet ja bym chyba je potrafiła zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, że byś umiała:) Są bardzo, bardzo proste do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń