Świątecznych wypieków nigdy zbyt
dużo! :) W tym roku wypróbowałam kolejny nowy przepis na zimowe ciastka z gałką
muszkatołową, dżemem i jabłkami. Są bardzo kruche, delikatne i niezwykle
aromatyczne.
Zimowe
ciasteczka z gałką muszkatołową, dżemem i jabłkami
Składniki:
250 g mąki
100 g zimnego masła
100 g drobnego cukru ( + ok 4 łyżki cukru do posypania
ciastek)
2
łyżki mielonej gałki muszkatołowej
1 jajko
dżem
2 kwaśne jabłka
- Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki
i wrzucić do miski. Dodać do niego mąkę, gałkę, jajko i cukier i jak
najszybciej zagnieść na gładką masę. Ciasto nie powinno się kleić do rąk.
Gdy jest zbyt mokre, należy dodać do niego więcej mąki, z kolei, gdy jest
zbyt suche, odrobinę kwaśnej śmietany.
- Gotowe ciasto włożyć do woreczka i
odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
- W międzyczasie umyć i pokroić jabłka na
plasterki ( razem ze skórką - ciastka będą bardziej estetycznie wyglądały)
i skropić je odrobiną soku z cytryny, by nie zrobiły się czarne.
- Po upływie godziny nagrzać piekarnik do
180 stopni, a ciasto wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować na
cienki placek ( ok 3 mm grubości).
- Z ciasta wykrawać dowolne kształty, a na
samym wierzchu ułożyć plasterki jabłek, zrobić kleks z dżemu i posypać po
wierzchu odrobiną cukru.
- Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku
ok 10 minut. Najlepsze są na drugi dzień, gdy bardziej skruszeją.
O wow, nawet ja bym chyba je potrafiła zrobić!
OdpowiedzUsuńOczywiście, że byś umiała:) Są bardzo, bardzo proste do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń