Dzisiaj przyszła pora by podać przepis na coś
wegetariańskiego, a będzie to bardzo smaczna tarta s brokułami i serem feta.
Jest pyszna i krucha - rozpływa się w ustach :) Polecam wypróbować
przepis, który jest bardzo prosty a zadowoli nawet bardziej wymagające
podniebienia! :)
Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki
125 g masła
jajko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Na nadzienie:
1 brokuł
pół cebuli
2-3 ząbki czosnku
ser feta
200 ml słodkiej śmietanki ( 18%)
łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól
pieprz Cayenne ( lub zwykły
czarny pieprz)
słodka i ostra papryka w proszku
1. Mąkę i sól przesiej do miski,
dodaj jajko, wodę i masło i zagnieć na gładkie ciasto. W razie konieczności
dodaj więcej maki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na pół godziny.
2. Po upływie pół godziny nagrzej piekarnik na 180 stopni z
termoobiegiem ( jeśli nie masz termoobiegu, nagrzej piekarnik na 200 stopni).
3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blachę do tarty ( jeśli nie
masz blachy do tarty możesz wykorzystać tortownicę lub dowolną kwadratową
blachę), poprzekłuwaj powierzchnię ciasta widelcem, a na sam wierzch ułóż
kawałek papieru do pieczenia i wysyp surowy groch lub fasolę. Piecz w
nagrzanym piekarniku przez 15 minut z obciążeniem z grochu lub fasoli.
Następnie zdejmij papier z obciążeniem i piecz dodatkowe 15 minut ( do momentu
gdy ciasto się delikatnie zezłoci).
4. Gdy ciasto się piecze zagotuj w garnku lekko osoloną wodę
na brokuł.
5. Brokuł pokrój na mniejsze części i wrzuć do gotującej się
wody. Brokuł należy gotować do miękkości, ale nie powinien się on rozpadać.
6. Pokrój drobno czosnek i cebulę i zeszklij delikatnie na
patelni z odrobiną tłuszczu.
7. Ugotowany brokuł odcedź, wyłóż do miski i rozgnieć widelcem
na papkę i wymieszaj z zeszkloną cebulą i czosnkiem.
8. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietany, jajko gałkę
muszkatołową, paprykę słodką i ostrą, pieprz Cayenne i szczyptę soli.
9. Mieszankę ze śmietany i jajka dodaj do brokułu. Dodaj
jeszcze pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszaj do połączenia się wszystkich
składników.
10.
Gotowy
farsz wyłóż na upieczony spód do tarty i zapiekaj razem przez ok 20 minut.
Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
tarta brokułowa doskonale komponuje się z sosem czosnkowym :)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz