Pieczone mięsa czy sery to potrawy, które często goszczą na
świątecznych stołach. Często pojawia się pytanie "Z czym je
zaserwować?". W mojej rodzinie w tym roku obok świątecznych specjałów
zagości nieco orientalny sos jakim jest chutney z suszonych moreli. Ten
słodko-pikantny dodatek jest bardzo prosty do przyrządzenia i doskonale
podkreśli smak zimnych przystawek.
Chutney z suszonych moreli i fig
Składniki:
300 g suszonych moreli
1 cebula czerwona
1 kwaśne jabłko
100 g suszonych fig
100 g suszonej żurawiny
2 łyżki rodzynek
3 ząbki czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
1,5 świeżej papryczki chili
2 kawałki kory cynamonowej
Starta skórka z jednej cytryny
200 ml białego wina wytrawnego
1 łyżka miodu
100 g drobnego cukru
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
1. Morele i figi kroimy w paseczki, cebulę w kostkę, czosnek i
papryczkę chili ( przed krojeniem należy wyjąć z niej pestki) bardzo drobno
siekamy.
2. Wszystkie składniki poza miodem, sokiem pomarańczowym i
winem wkładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy ok. 20 minut często
mieszając. Po upływie tego czasu dodajemy resztę składników i gotujemy kolejne
20 minut, do momentu, w którym sos zgęstnieje. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Chutney to doskonały pomysł na prezent!
Źródło: zasoby własne
Serwowanie:
Chutney to sos, który można
serwować od razu po przyrządzeniu lub zawekować i po wystudzeniu przechowywać w
lodówce. Ten gęsty sos polecam przede wszystkim na zimno jako dodatek do
pieczonego mięsa ( polecam pieczony schab) lub sera.
Znajdzie on również zastosowanie jako baza do orientalnych sosów z
kurczakiem i ryżem, które są podawane na ciepło.
produkty już zbieram, za tydzień robię...:-))
OdpowiedzUsuńwspaniale! szykują się bardzo smaczne Święta! :)
OdpowiedzUsuńJuż po raz kolejny robię z tego przepisu, ale tym razem dodałam octu winnego zamiast wina... mam nadzieję że też wyjdzie:-))
OdpowiedzUsuń