poniedziałek, 22 grudnia 2014

Chutney z suszonych moreli i fig

Pieczone mięsa czy sery to potrawy, które często goszczą na świątecznych stołach. Często pojawia się pytanie "Z czym je zaserwować?". W mojej rodzinie w tym roku obok świątecznych specjałów zagości nieco orientalny sos jakim jest chutney z suszonych moreli. Ten słodko-pikantny dodatek jest bardzo prosty do przyrządzenia i doskonale podkreśli smak zimnych przystawek.

Chutney z suszonych moreli i fig

Składniki:
300 g suszonych moreli
1 cebula czerwona
1 kwaśne jabłko
100 g suszonych fig
100 g suszonej żurawiny
2 łyżki rodzynek
3 ząbki czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
1,5 świeżej papryczki chili
2 kawałki kory cynamonowej
Starta skórka z jednej cytryny
200 ml białego wina wytrawnego
1 łyżka miodu
100 g drobnego cukru
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy

1.     Morele i figi kroimy w paseczki, cebulę w kostkę, czosnek i papryczkę chili ( przed krojeniem należy wyjąć z niej pestki) bardzo drobno siekamy. 


2.     Wszystkie składniki poza miodem, sokiem pomarańczowym i winem wkładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy ok. 20 minut często mieszając. Po upływie tego czasu dodajemy resztę składników i gotujemy kolejne 20 minut, do momentu, w którym sos zgęstnieje. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne


Chutney to doskonały pomysł na prezent!
Źródło: zasoby własne


Serwowanie:


Chutney to sos, który można serwować od razu po przyrządzeniu lub zawekować i po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Ten gęsty sos polecam przede wszystkim na zimno jako dodatek do pieczonego mięsa ( polecam pieczony schab) lub sera. Znajdzie  on również zastosowanie jako baza do orientalnych sosów z kurczakiem i ryżem, które są podawane na ciepło. 
                        


3 komentarze:

  1. produkty już zbieram, za tydzień robię...:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale! szykują się bardzo smaczne Święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już po raz kolejny robię z tego przepisu, ale tym razem dodałam octu winnego zamiast wina... mam nadzieję że też wyjdzie:-))

    OdpowiedzUsuń