Granadilla
Pierwsza ciekawostka kulinarna
dotyczy jeszcze mało popularnego w Polsce owocu jakim jest granadilla. Inaczej
jest nazywana passiflorą i jest uprawiana w Meksyku, Ameryce Północnej oraz
Środkowej. W Polsce znana jest również pod nazwą "męczennica".
Granadilla jest bardzo zdrowym
owocem, który jest bogaty, między innymi, w witaminy K i A, fosfor oraz żelazo.
Skutecznie wspomaga pracę układu pokarmowego, łagodzi wrzody żołądka i
stymuluje trawienie.
Ja najbardziej lubię granadillę
na surowo - wystarczy przekroić jej skorupkę na pół i galaretowaty miąższ można
jeść za pomocą łyżeczki. Pyszności! :)
Można również wykonać z niej
przeróżne słodkości. Owoce doskonale sprawdzą się jako baza do koktajli, nadzień
ciast, tortów, babeczek, naleśników czy deserów na zimno. Skorupkę granadilli
można wykorzystać jako foremkę do np. panna cotty - taka propozycja podania
deseru z pewnością zaskoczy Twoich gości :)
Ten egzotyczny owoc ma bardzo
ciekawy słodko kwaśny smak, ale mnie jeszcze bardziej urzeka zapach granadilli,
który jest cudowny i bardzo orzeźwiający. Może sam poeksperymentujesz i
wykonasz coś ciekawego z wykorzystaniem granadilli?:)
Źródło: http://peru21.pe/vida21/conoce-10-beneficios-comer-granadilla-2184133
Soczysta granadilla po przekrojeniu
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz