Źródło: zasoby własne
Tarta kakaowa z konfiturą wiśniową i bezą
Składniki:
Na spód ciasta:
2 żółtka
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru brązowego
2 łyżki kakao
125 g masła
2 słoiczki (400 g) konfitury wiśniowej/wisienek z kompotu lub zalewy
Beza
2 białka
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier trzcinowy
- Włóż do miski składniki mokre na spód ciasta i posiekaj je nożem. Następnie dosyp suche i zacznij zagniatać ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie dosyp więcej mąki, a gdy zbyt twarde, dodaj odrobinę kwaśnej śmietany.
- Włóż ciasto na 1-2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę do tarty. Nakłuj powierzchnię widelcem i piecz 10 minut.
- W międzyczasie ubij z białek sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
- Na upieczony spód wyłóż wiśnię, a na wierzch białka. Całość posyp cukrem trzcinowym.
- Przełącz piekarnik na górne grzałki i piecz ok 15 minut aż beza stanie się złocista. jeśli po tym czasie beza jest nadal jasna zmniejsz temperaturę do 50 stopni i trzymaj ciasto w piekarniku do momentu aż nabierze ono koloru. Smacznego :)
bardzo fajna:)
OdpowiedzUsuń