Źródło: zasoby własne
Charlotte truskawkowo-miętowa
Składniki:
330 ml dobrze schłodzonej słodkiej śmietanki (30 lub 36%)
700 g musu z truskawek ( może być przygotowany ze świeżych lub mrożonych owoców. Idealnie sprawdzi się też zamrożony wcześniej mus truskawkowy, należy jednak pamiętać o rozpuszczeniu go przed rozpoczęciem przygotowania ciasta)
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
2,5 - 3 łyżki żelatyny
szklanka listków świeżej mięty
biszkopty savoiardi
Dekoracja
kilka truskawek (świeże lub mrożone)
kilka listków świeżej mięty
2 galaretki poziomkowe lub truskawkowe
- Tryskawki umyć i zmiksować na gładki mus ( lub rozmrozić wcześniej przygotowany mus).
- Gdy mus nabierze płynnej konsystencji przetrzeć go przez suto w celu usunięcia pestek.
- Dodać do musu listki świeżej mięty, sok z cytryny, cukier puder i cukier waniliowy i ponownie zmiksować.
- Tortownicę wyłożyć biszkoptami savoiardi po bokach i na spodzie.
- Żelatynę rozpuścić z 4 łyżkami musu truskawkowego ( należy pilnować żeby żelatyna się nie zagotowała), a następnie dodać ją do reszty musu i dokładnie wymieszać
- Ubić śmietanę.
- Delikatnie wymieszać śmietanę z musem i żelatyną.
- Masę przełożyć delikatnie na biszkopty i wstawić do lodówki na ok 1,5-2 h, by ciasto stężało.
- W międzyczasie rozpuścić 2 galaretki w 500 ml wody i poczekac az przestygną i zaczną tężęć.
- Następnie ułożyć na cieście dowolną dekorację z truskawek i listków mięty, zalać je tężejącą galaretką i ponownie wstawić d lodówki na kilka godzin.
- Ciasto doskonale smakuje z lodami miętowymi. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Jadłabym! :) na pewno przepyszna, a mi już tęskno za truskawkami
OdpowiedzUsuńWłasnie muszę pokombinować z jakimi innymi owocami można zrobić to ciasto, może banany lub jagody? ale to fakt, nic nie zastąpi truskawek :( musimy czekać do kolejnego lata lub wyjadać zapasy z zamrażalki :D
Usuń