wtorek, 24 lutego 2015

Krokiety z jajkiem

Dzisiejsza propozycja obiadowa to nieco odmieniona wersja klasycznych polskich krokietów. Propozycja szybkiego obiadu, idealna na zabiegane wtorkowe popołudnie  :)


Źródło: zasoby własne

Krokiety z jajkiem

Składniki ( na 8 krokietów)

Na ciasto naleśnikowe ( wychodzi ok. 8 sztuk)

1 jajko
Szklanka mleka
150 g mąki
Szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego masła lub oliwy

5 ugotowanych na twardo jajek
Świeża pietruszka
Sól
Pieprz
3 łyżki majonezu

Oliwa do smażenia
Jajko do obtoczenia krokietów
Bułka tarta


  1. W wysokim naczyniu wymieszaj trzepaczką mąkę, jajko i mleko. Gdy masa będzie jednolita dolej olej lub masło i dosyp szczyptę soli. Wymieszaj składniki. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany – gdy zbyt rzadka dosyp mąki, zbyt gęsta dolej mleka.
  2. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię z odrobiną masła. Utrzymując „średni ogień” smaż naleśniki na złoty kolor. Ja zazwyczaj wlewam na dosyć dużą patelnie ok. ¾ chochli masy naleśnikowej, rozprowadzam na całej powierzchni i gdy brzegi placka staną się złote, przewracam na drugą stronę. Taką metodą naleśniki wychodzą dosyć cienkie.
  3. Ugotowane na twardo jajka bardzo drobno posiekaj i przełóż do osobnego naczynia. Dodaj do nich posiekaną pietruszkę, majonez, sól, pieprz i wymieszaj na gładką masę.
  4. Przygotowane placki naleśnikowe napełnił jajecznym farszem i złóż na kształt kokieta.
  5. Krokiety obtaczaj najpierw w roztrzepanym surowym jajku, a następnie w bułce tartej.
  6. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz