piątek, 16 października 2020

Bagietki francuskie

Trzeba przyznać, że wypiekanie pieczywa w domu bardzo uzależnia. Uzależnia do tego stopnia, że zamiast iść do sklepu wolę grzebać w książkach lub w Internecie szukając inspiracji na nowe dodatki do sałatek i kanapek. Ma to bardzo dużo plusów, bo możemy zrobić takie pieczywo, na które akurat mamy ochotę, można kontrolować ilość soli i innych dodatków, a poza tym to niesamowita frajda wyjmować z piekarnika własnoręcznie zrobione bochenki, bułeczki i bagietki. Do tego jeśli domownikom takie wypieki smakują to jest dodatkowa motywacja do pracy. Czy wypiekanie domowego pieczywa jest trudne? Nie. Aczkolwiek wymaga podstawowej wiedzy z zakresu obchodzenia się z drożdżami lub zakwasem oraz tego jakiej mąki do czego użyć. (Bez obaw, taka wiedza jest dostępna w Internecie lub książkach:)) Czy zajmuje dużo czasu? Na pewno więcej niż pójście po niego do sklepu. Czy warto? Zdecydowanie warto! Dziś przepis na bagietki francuskie, nasze ulubione, chrupiące z pęcherzykami powietrza w środku. Idealne do kanapek lub po prostu z dobrą oliwą z oliwek. 

źródło: zasoby własne



Bagietki francuskie

Składniki (na 3 bagietki)

500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750, nie polecam zmieniać na żadną inną mąkę)
350 g letniej wody
7g suchych drożdży
Szczypta soli
Semolina do podsypania bagietek

1. Do misy miksera wsyp mąkę, drożdże i dodaj wodę. Wymieszaj łyżką, następnie wyrabiaj mikserem z hakami ok 7 minut. Dodaj sól i wyrabiaj kolejne kilka minut. Ciasto będzie lejące, ale to nic takie właśnie powinno być.
2. Miskę z wyrobionym ciastem wstaw do zamkniętego piekarnika na 1,5 h.
3. Przygotuj blachę piekarnikową, wyłóż ja papierem do pieczenia i przygotuj "formy na bagietki" (zdjęcie poniżej). Każdą formę wysyp semoliną.
4. Wyrośnięte ciasto posyp obficie semoliną (będzie bardzo lepkie) i bardzo delikatnie podziel na 3 części.
5. Delikatnie przełóż każda z części do przygotowanych foremek i dłońmi uformuj kształt bagietek na długość blachy od piekarnika. Najlepiej jest delikatnie rozciągnąć ciasto na szerokość, a następnie zebrać końce u góry. Należy to robić delikatnie żeby nie stracić puszystej struktury ciasta.
6. Bagietki natnij ostrym nożem i obsyp z wierzchu semoliną. Przykryj ściereczką i pozostaw na blacie kuchennym.
7. Na najniższy poziom piekarnika wstaw naczynko z wodą i nagrzej piekarnik do 240 stopni góra-dół. 
8. Bagietki piecz w nagrzanym piekarniku 30 minut, a następnie wystudź na kratce. Smacznego:)

źródło: zasoby własne


źródło: zasoby własne


źródło: zasoby własne


źródło: zasoby własne









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz