źródło: zasoby własne
Bagietki francuskie
Składniki (na 3 bagietki)
500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750, nie polecam zmieniać na żadną inną mąkę)
350 g letniej wody
7g suchych drożdży
Szczypta soli
Semolina do podsypania bagietek
1. Do misy miksera wsyp mąkę, drożdże i dodaj wodę. Wymieszaj łyżką, następnie wyrabiaj mikserem z hakami ok 7 minut. Dodaj sól i wyrabiaj kolejne kilka minut. Ciasto będzie lejące, ale to nic takie właśnie powinno być.
2. Miskę z wyrobionym ciastem wstaw do zamkniętego piekarnika na 1,5 h.
3. Przygotuj blachę piekarnikową, wyłóż ja papierem do pieczenia i przygotuj "formy na bagietki" (zdjęcie poniżej). Każdą formę wysyp semoliną.
4. Wyrośnięte ciasto posyp obficie semoliną (będzie bardzo lepkie) i bardzo delikatnie podziel na 3 części.
5. Delikatnie przełóż każda z części do przygotowanych foremek i dłońmi uformuj kształt bagietek na długość blachy od piekarnika. Najlepiej jest delikatnie rozciągnąć ciasto na szerokość, a następnie zebrać końce u góry. Należy to robić delikatnie żeby nie stracić puszystej struktury ciasta.
6. Bagietki natnij ostrym nożem i obsyp z wierzchu semoliną. Przykryj ściereczką i pozostaw na blacie kuchennym.
7. Na najniższy poziom piekarnika wstaw naczynko z wodą i nagrzej piekarnik do 240 stopni góra-dół.
8. Bagietki piecz w nagrzanym piekarniku 30 minut, a następnie wystudź na kratce. Smacznego:)
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz