sobota, 1 sierpnia 2020

Muffinki bananowe (wersja dla dzieci)

Przyznam szczerze, że bardzo sceptycznie podchodzę do wszystkich "zdrowych słodyczy", uważam, że nie da się zastąpić smaku prawdziwej czekolady ani pysznego ciastka z kremem niczym zdrowszym. Nadal to zdanie podtrzymuje, ale można zrobić coś pysznego, co jest słodkie, zdrowe, przypomina dobrze znane słodkości, a przy tym można to bez obaw podać dziecku. Tak, tak dziś mam dla Was coś nowego, bo bananowe muffinki, które nie zawierają ani mleka, ani proszku do pieczenia ani cukru. Są pyszne, może nie spektakularnie wyrośnięte, ale za to miękkie w środku, zdrowe i bez wyrzutów sumienia można podać je nawet niemowlakowi rozpoczynającemu swoją przygodę z dorosłym jedzeniem:)

Źródło:zasoby własne


Muffiny bananowe (wersja dla dzieci)

Składniki (12 sztuk)

3 jajka
2,5 dojrzałego banana
1/4 szklanka napoju roślinnego (użyłam napój migdałowy)
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
5 łyżek mąki owsianej
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu

1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni góra dół.
2. Wbij jajka do miski, dodaj banany i zblenduj wszystko na gładką masę. Dodaj olej, napój migdałowy i zblenduj razem jeszcze przez chwilkę.
3. Do mieszanki wsyp mąki, wiórki i cynamon i wymieszaj składniki łyżka. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
4. Wlej ciasto do foremek (ok 3/4 wysokości, ale nie urosną one zbyt duże, więc możesz wlać więcej:)), wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut. Dla pewności przed wyjęciem sprawdź wykałaczką czy są gotowe. Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz