Źródło: zasoby własne
Indyk w stylu tajskim z mlekiem kokosowym i warzywami
Składniki (na 4 osoby)
400 g filetu z indyka
mała cukinia
czerwona cebula
mała biała cebula
ząbek czosnku
1/2 papryki
łyżka gotowej mieszanki ziół tajskich
400 ml mleka kokosowego
garść orzechów ( u mnie pomieszane nerkowce i fistaszki, ale możesz użyć samych nerkowców lub fistaszków)
łyżka oleju sezamowego
łyżka mąki ziemniaczanej
świeża kolendra
cebula dymka
ryż
szczypta szafranu lub kurkumy
3-4 liście kafiru (opcjonalnie, można zastąpić łyżeczka soku z limonki)
szczypta kozieradki (opcjonalnie)
sól i pieprz
1. Indyka umyj, osusz, pokrój na plastry, a następnie w cienkie paski. Obsyp mięso równomiernie w mące ziemniaczanej i odstaw na bok.
2. Umyj paprykę, cukinie, cebulę i czosnek. Paprykę pokrój na krótkie i cienkie paseczki. Cukinię pokrój wzdłuż na 4 części, a następnie w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj.
3. Rozgrzej na patelni olej sezamowy i podsmaż krótko (ok 1 minutę) na dużym ogniu mięso obtoczone w mące. Jeśli mięso będzie się przywierać podlej odrobinę oleju rzepakowego.
4. Do mięsa dodaj przyprawę tajską , liście kafiru i pokrojone warzywa. Smaż razem ok 2 minuty ciągle mieszając.
5. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj na najmniejszym ogniu ok 15 minut.
6. W międzyczasie podpraż na patelni zmiażdżone w moździerzu lub rozgniecione wałkiem do ciasta orzeszki.
7. Ugotuj ryż w wodzie z dodatkiem szafranu lub kurkumy. Dodatek tych przypraw nie jest konieczny, ale ładnie zabarwi ryż. Szafranu na duży garnek wystarczy dosłownie 2-3 płatki, a kurkuma w większej ilości może zmienić smak.
8. Gotowe danie posyp posiekaną dymką i połową przygotowanej kolendry. Wymieszaj.
9. Sos podawaj z ryżem i udekoruj pozostałą kolendrą. Smacznego:)
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz