piątek, 15 maja 2020

Mintaj pod pierzynką

Ryby są bardzo zdrowe i warto je jeść kilka razy w tygodniu. Zazwyczaj  gdy mam niewiele czasu, a chce zrobić coś wyjątkowego na obiad, wybieram rybę z piekarnika. Naszym zadaniem jest jedynie odpowiednie doprawienie, a to piekarnik wykonuje całą prace za nas. Dziś przepis na mintaja pod pierzynką - ryba jest soczysta i aromatyczna, a ze świeżą sałatka i puree ziemniaczanym wspaniale komponuje się w pełnowartościowy posiłek 

źródło: zasoby własne


Mintaj pod pierzynką

Składniki na 2 osoby
2 kawałki mintaja ( lub innej białej ryby)

pierzynka:
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki słonecznika łuskanego
1 ząbek czosnku
łyżka płatków suszonej papryki
garść świeżych ziół (u mnie mięta, melisa i oregano)
łyżka masła
sok z 1/2 cytryny

sałatka:
miks sałat
ogórek
1/2 czerwonej cebuli
kilka kostek sera feta
oliwa
pieprz

puree ziemniaczane:
ziemniaki (u mnie 7 średnich ziemniaków)
3/4 szklanki mleka
1 łyżka masła

1. Rybę umyj i osusz.
2. Nagrzej piekarnik do 160 stopni góra-dół.
3. Wszystkie składniki na pierzynkę wrzuć do pojemnika blendera i rozdrobnij do połączenia się składników.
4. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i ułóż kawałki ryby. Rybę przykryj równomiernie pierzynką, a jeśli zostanie resztka w pojemniku blendera obsyp nią również boki. Rybę piecz 25 minut w 160 stopniach, a następnie przełącz piekarnik na górne grzałki i piecz tylko do zezłocenia się posypki. 
5. W międzyczasie przygotuj puree ziemniaczane. Do ugotowanych ziemniaków dodaj 3/4 szklanki ciepłego mleka i łyżkę masła. Wszystko dokładnie wymieszaj lub zblenduj na gładką masę.
6. Obierz i pokrój cebulę oraz ogórka, dodaj do miksu sałat, posyp serem feta i pieprzem oraz polej oliwą.
7. Rybę podawaj razem z puree i sałatką. Smacznego :)


źródło: zasoby własne



źródło: zasoby własne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz