wtorek, 5 maja 2020

Tarta na kruchym spodzie z rabarbarem, dżemem truskawkowym i bezą

Rabarbar i truskawki od zawsze kojarzą się z długo wyczekiwaną prawdziwą wiosną. Mnogość zastosowań w kuchni i przepyszny smak sprawiają, że te składniki znajdują się w wielu różnych daniach. U nas dziś w formie deseru, trochę słodkiego, trochę kwaśnego - idealnego do majowej porannej lub popołudniowej kawki.

źródło: zasoby własne



Wiosenna tarta na kruchym spodzie z rabarbarem, truskawkami i bezą

Składniki na kruche ciasto:
3 żółtka
7/8 szklanki krupczatki
1/8 szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru pudru
125 g zimnego masła

Składniki na bezę:
3 białka
120 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

0,5 kg rabarbaru
dżem truskawkowy (wykorzystałam domowy dżem truskawkowy bez cukru)

1. Oddziel białka od żółtek - białka schłodzić w lodówce.
2. Masło pokrój na kawałki, dodaj obie mąki i posiekaj razem za pomocą noża. Następnie dodaj cukier oraz żółtka i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto klei się do dłoni można dodać więcej mąki tortowej, jeśli jest suche odrobinę kwaśnej śmietany.
3. Z ciasta uformuj kulkę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na czas, w którym będziesz przygotowywać resztę składników. 
4. Rabarbar obierz ze skórki i pokrój na małe kawałeczki.
5. Do misy miksera wlej białka i ubijaj na najwyższych obrotach. Dodawaj po jednej łyżce cukru cały czas miksując. Gdy piana będzie już sztywna zmniejsz obroty na najniższe i wmieszaj w pianę mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Jeśli piana nie płynie po przewróceniu miski do góry dnem, Twoja beza jest gotowa. 
6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
7. Wyłóż formę do tarty połową ciasta i nakłuj je widelcem. 
8. Następnie posmaruj ciasto bardzo cienką warstwą dżemu truskawkowego. Ja użyłam domowego dżemu bez cukru ( same truskawki długo duszone z sokiem z cytryny), ale możesz wykorzystać do tego przepisu taki, jaki Ty lubisz najbardziej.
9. Z reszty ciasta zrób "kruszonkę" i posyp nią równomiernie ciasto. 
10. Wierzch udekoruj pianą z białek.Można uformować mini beziki za pomocą rękawa cukierniczego. 
11. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika, na środkową blaszkę i piecz w 180 stopniach góra-dół przez 15 minut. Następnie zostaw tylko dolne grzałki i piecz ok 20 minut aż spód się zarumieni. Na koniec zmniejsz temperaturę do 140 stopni, włącz termoobieg i piecz jeszcze 10-15 minut żeby beza na wierzchu się dopiekła. Jeśli beza będzie się bardzo przypalać, ponownie wyłącz górne grzałki i kontynuuj pieczenie do czasu aż spód ciasta będzie upieczony. Smacznego :)

źródło: zasoby własne




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz