piątek, 22 maja 2020

Puszyste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe jest idealne-idealne na deser, idealne a śniadanie, idealne o każdej porze dnia. Uwielbiam jak jest mało słodkie, ale za to z dodatkiem sezonowych owoców. Takie ciasto robię najczęściej i takie też najczęściej było w domu w czasach dzieciństwa. Zbliża się Dzień Mamy, może dobrym pomysłem będzie zrobienie dla Mamy ciasta? Takiego jakie ona piekła dla Wasz gdy sami byliście jeszcze mali? Drożdżowe z owocami i kruszonką na pewno świetnie się sprawdzi na taką okazję i wywoła uśmiech na twarzy Waszej Mamy:) 
źródło: zasoby własne

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki:
700g mąki pszennej tortowej
500 ml mleka
6 łyżek stopionego masła/margaryny
5 łyżek cukru
Szczypta soli
3 jajka
12 g suchych drożdży instant

Kruszonką
120 g maki pszennej
4 łyżki cukru
100 g masła

Owoce - dowolne, u mnie trochę rabarbaru, jedno jabłko i kilka truskawek

1. Wsyp suche składniki do misy miksera i wymieszaj. 
2. Podgrzej mleko i masło żeby były lekko ciepłe.
3. Do suchych składników u dodaj jajka i wymieszaj na wolnych obrotach miksera.
4. Dolej mleko z masłem i wyrabiają ciasto na najwyższych obrotach miksera. Ciasto powinno być gładkie, lekko klejące i miękkie. Czas miksowania i moc dostosuj do swojego miksera. U mnie było to 10 minut na najwyższych obrotach, potem przemieszałam ciasto i włączyłam mikser jeszcze na 5 minut.
5. Odstaw ciasto w misce przykrytej ściereczką do czasu aż podwoi swoją objętość (ok 1 h).
6. Wszystkie składniki na kruszonkę wsyp do pojemnika i zagnieć. Powinny powstać małe grudki.
7. Nagrzej piekarnik na 180 stopni góra-dol.
8. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, na wierzch ułóż owoce i lekko wklep je w ciasto. Posyp kruszonką.
9. Piecz w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok 45-55 minut. Smacznego:)

źródło: zasoby własne


źródło: zasoby własne


źródło: zasoby własne


źródło: zasoby własne





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz