źródło: zasoby własne
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki:
700g mąki pszennej tortowej
500 ml mleka
6 łyżek stopionego masła/margaryny
5 łyżek cukru
Szczypta soli
3 jajka
12 g suchych drożdży instant
Kruszonką
120 g maki pszennej
4 łyżki cukru
100 g masła
Owoce - dowolne, u mnie trochę rabarbaru, jedno jabłko i kilka truskawek
1. Wsyp suche składniki do misy miksera i wymieszaj.
2. Podgrzej mleko i masło żeby były lekko ciepłe.
3. Do suchych składników u dodaj jajka i wymieszaj na wolnych obrotach miksera.
4. Dolej mleko z masłem i wyrabiają ciasto na najwyższych obrotach miksera. Ciasto powinno być gładkie, lekko klejące i miękkie. Czas miksowania i moc dostosuj do swojego miksera. U mnie było to 10 minut na najwyższych obrotach, potem przemieszałam ciasto i włączyłam mikser jeszcze na 5 minut.
5. Odstaw ciasto w misce przykrytej ściereczką do czasu aż podwoi swoją objętość (ok 1 h).
6. Wszystkie składniki na kruszonkę wsyp do pojemnika i zagnieć. Powinny powstać małe grudki.
7. Nagrzej piekarnik na 180 stopni góra-dol.
8. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, na wierzch ułóż owoce i lekko wklep je w ciasto. Posyp kruszonką.
9. Piecz w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok 45-55 minut. Smacznego:)
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz