poniedziałek, 11 maja 2020

Turecki simit

Simit to pieczywo w formie bajgla, które po raz pierwszy zostało wyprodukowane w Stambule już w XVI wieku. Po dziś dzień te chrupiące przekąski można kupić w Turcji od ulicznych sprzedawców, którzy noszą je po mieście na ogromnych tacach umieszczonych na głowie. Brzmi nieco śmiesznie, ale tak to właśnie wygląda i miałam okazję widzieć tą ciekawą formę sprzedaży na własne oczy. Prawdziwego tureckiego simit nie jadłam, ale te domowe są na prawdę przepyszne. Puszyste, maślane, chrupiące, posypane sezamem - jak dla mnie takie właśnie są idealne, nie potrzebują dodatków innych niż kubek dobrej herbaty.


źródło: zasoby własne

Turecki simit


Składniki na 12 bajgli:

548 g mąki pszennej chlebowej typ 750
340 g letniej wody
10 g soli
120 g miękkiego masła ( polecam wyjąć masło z lodówki i 2-3 razy pognieść wałkiem do ciasta, będzie wtedy miękkie, ale nie roztopione, co powoduje niewłaściwe natłuszczenie bajgli)
3 g suchych drożdży instant
sezam

1. Wszystkie składniki oprócz masła wrzuć do misy miksera i miksuj 3 minuty na I prędkości.
2. Zmień prędkość na II ( w przypadku miksera planetarnego o mocy 1000 i więcej, jeśli używasz miksera ręcznego możesz skorzystać z III lub IV prędkości) i miksuj 6 minut, aż ciasto zacznie się wyrabiać.
3. Po tym czasie powoli dodawaj malutkie kawałki masła. Miksuj do czasu aż ciasto wchłonie całe masło i będzie idealnie gładkie i miękkie.
4. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2h żeby podrosło
5. Po tym czasie podziel ciasto na 12 równych części. Każdą z nich rozwałkuj w dłoniach na 20-30 cm wałki uważając, by nie zwężały się na końcach. Tak przygotowane wałki uformuj w kształt bajgli i wałkuj pod ręką do czasu aż złączenie dwóch końców nie będzie się odznaczało. Wyrównaj szerokość bajgla.
6. Przygotowane bajgle ułóż na blaszkach zachowując między nimi niewielkie odstępy. Pieczywo delikatnie podrośnie w piekarniku. Każdy bajgiel popryskaj wodą i posyp ziarnami sezamu. Przykryj ściereczka i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut żeby podrosły.
7. Nagrzej piekarnik do 230 stopni góra-dół.
8. Bajgle piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Idealnie smakują bez dodatków, ale są też doskonałą bazą do kanapek i dodatkiem do sałatek, Smacznego :) 

źródło: zasoby własne

źródło: zasoby własne


źródło: zasoby własne




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz