Nie ma nic lepszego od zapachu świeżo pieczonego pieczywa. Nawet jeśli ktoś zazwyczaj ogranicza jedzenie chleba czy bułek ciężko jest przejść obojętnie obok złocistych bochenków. Polecam spróbować wypieków na zakwasie. To fakt, ich przygotowanie zajmuje więcej czasu od tych na drożdżach, ale są one zdrowsze, a satysfakcja z wyhodowania własnego zakwasu i każdego udanego chlebka wynagradza wszelkie trudy.
Chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi, otrębami i makiem
Składniki na jedną keksówkę*
150 g aktywnego zakwasu żytniego
50 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
50 g mąki żytniej typ 720
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
łyżeczka soli
łyżka płatków owsianych
2 łyżki otrębów
500 g letniej wody
dodatki:
mak
olej do wysmarowania formy
otręby do posypania formy
1. Jeśli do przepisu będziesz wykorzystywać gotowy zakwas, który odpoczywa w lodówce, należy go z niej wyjąc na min. 12h przed rozpoczęciem pieczenia chleba i dokarmić taką sama ilością mąki żytniej razowej i letniej wody, a następnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, zaciemnione miejsce.
2. Zakwas jest aktywny gdy widać, że zaczyna pracować ( pojawiają się w nim malutkie bąbelki).
W tym momencie można zacząć przygotowywać ciasto. Do misy, w której będziesz je wyrabiać wsyp wszystkie suche składniki, dodaj 500 ml letniej wody i aktywny zakwas i dokładnie wymieszaj.
3. Chlebek można wyrabiać ręcznie lub z pomocą miksera. Ja wykorzystuję do tego mikser ręczny z hakami spiralnymi ( czas wyrabiania 10 minut) lub mikser planetarny z klasycznym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego ( 3 minuty na I prędkości i 7 minut na III prędkości). Należy pamiętać o tym, że ciasto na zakwasie jest o wiele luźniejsze od tego na drożdżach. Jest wyrobione gdy są widoczne gołym okiem duże pęcherzyki ( powstaje tzw siatka glutenowa) i zaczyna się odklejać od misy miksera i haków.
4. Gdy ciasto jest gotowe przykryj misę ściereczką i wstaw do zamkniętego piekarnika na 2h
5. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i posyp otrębami żeby chleb do niej nie przywarł.
6. Podrośnięte ciasto przełóż delikatnie do formy i posyp makiem.
7. Ponownie przykryj ściereczką i wstaw na kolejne 2h do zamkniętego piekarnika.
8. Wyrośnięte ciasto wyjmij z piekarnika i nagrzej go do 240 stopni góra-dół. Pod koniec nagrzewania wstaw na najniższy poziom blaszkę z wodą.
9. Chleb wstaw do nagrzanego, zaparowanego piekarnika na środkowy poziom i piecz 15 minut w 240 stopniach i 35 minut w 200 stopniach. Blaszkę z wodą należy wyjąc z piekarnika po 25 minutach od wstawienia do niego chleba. Jeśli nie lubisz przypieczonej skórki na 10-15 minut przed końcem pieczenia wyłącz górne grzałki zostawiając włączone tylko dolne.
10. Upieczony chleb wyjmij z formy i sprawdź czy stukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Jeśli tak - jest gotowy, jeśli nie wstaw go jeszcze na 5-10 minut do piekarnika z włączonymi dolnymi grzałkami.
11. Chleb wystudź na kratce z piekarnika. Nie należy go przekrawać zanim całkowicie nie wystygnie. W przeciwnym razie wyparuje z niego cała woda i bardzo szybko zrobi się czerstwy. Smacznego :)
* Zakwas bardzo nie lubi się z metalem, który pod jego wpływem może korodować. Zwróć na to szczególną uwagę zanim wybierzesz misę do wyrastania ciasta oraz formę, w której będziesz piec chleb. Najlepiej jest wyrabiać ciasto w misce ze stali szlachetnej lub plastiku, a piec w blaszce emaliowanej lub silikonowej. Jeśli decydujesz się na formę silikonową koniecznie sprawdź maksymalną temperaturę, której może być poddana. Chleb jest pieczony w 240 stopniach i forma nie powinna być odporna na mniej niż 250 stopni, inaczej się stopi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz