Zbliża się środek
tygodnia, a razem z nim podstawowe pytanie osób pracujących „co
zrobić na obiad żeby był szybki i smaczny?” Tu z pomocą
przybywa mięso z kurczaka pieczone z warzywami i serwowane z
dowolnymi dodatkami. Wystarczy 30 minut, by przygotować zdrowy i
smaczny posiłek – zobaczcie sami jakie to proste :)
Źródło: zasoby własne
Pieczone piersi
kurczaka z cukinią i marchewką
Składniki:
(na 4 osoby)
500 g piersi z
kurczaka
1 cukinia
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
Rozmaryn
4 łyżki oliwy z oliwek
słodka i ostra
papryka
sól
+ rękaw do
pieczenia
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni góra-dół.
- Piersi kurczaka umyj, osusz i natrzyj oliwą z oliwek, solą, słodką i ostrą papryką i rozmarynem. Zostaw na kilka minut do zamarynowania.
- Warzywa umyj.
- Cukinię i marchewkę pokrój w plasterki lub pół-plasterki, cebulę w półokręgi, a czosnek drobno posiekaj.
- Przełóż warzywa do rękawa do pieczenia, posyp rozmarynem, a na wierzchu ułóż zamarynowane piersi z kurczaka.
- Dolej do środka rękawa 200 ml wody, zwiąż rękaw do pieczenia po bokach i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Zaraz przed pieczeniem dobrze jest włączyć termoobieg w piekarniku.
- Danie polecam podawać w ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz