środa, 12 sierpnia 2015

Sałatka z marynowanych letnich warzyw

Lato, poza tym, że jest najbardziej upalnym okresem w trackie całego roku, jest również jednym z najpiękniejszych okresów. To własnie latem słońce budzi nas każdego poranka i towarzyszy aż do zmierzchu, to własnie latem jest okazja na to by wybrać się na spontaniczne wyjazdy i spędzić więcej czasu ze znajomymi i rodziną. Lato to również czas, w którym natura obsypuje nas wspaniałymi owocami i warzywami. Co z nimi zrobić, gdy koszyki uginają się pod ciężarem letnich zbiorów? To bardzo proste - zamarynować i "zamknąć lato" na chłodniejsze dni.

Źródło: zasoby własne

Sałatka z marynowanych letnich warzyw

Składniki
( na ok. 4 słoiki 0,5l)

6 zielonych pomidorów
2 marchewki
5 ogórków ( krótkich )
3 cebule
Marynata:
200 ml octu jabłkowego
600 ml wody
6 dużych łyżek cukru
2  duże łyżki soli
8 ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka chili
liście laurowe ( jeśli duże po 1 do każdego słoika, jeśli małe po 2)
kilka gałązek kopru

  1. Składniki na marynatę przełóż do garnka i zagotuj. 
  2. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę, pomidory i ogórki w cienkie plastry.
  3. Do dokładnie umytych słoików włóż po gałązce kopru, uzupełnij pokrojonymi warzywami, a następnie zalej marynatą. Zakręć słoiki i pasteryzuj 10 minut. Możesz pasteryzować metodą tradycyjną ( w dużym garnku połóż ściereczkę, na niej słoiki, uzupełnij wodą do 3/4 wysokości słoika i zagotuj) lub w specjalnym garnku do wekowania. 
  4. Zapasteryzowane słoiki przewróć do góry dnem i poczekaj aż ostygną. 
  5. Sałatka jest gotowa do jedzenia już po kilku dniach, ale najlepiej będzie Wam smakowała zimą, dlatego warto ją schować na dno kuchennej szafki :) Smacznego! 
Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz