wtorek, 18 sierpnia 2015

Leczo po studencku

Jednym z najpopularniejszych letnich warzyw jest cukinia. Sama w sobie nie ma zbyt zdecydowanego smaku, ale odpowiednio doprawiona i skomponowana z innymi składnikami staje się elementem pysznych potraw. Tym razem propozycja na leczo po studencku ( bo zamiast kiełbasy jest tu parówka - klasyczny pokarm każdego szanującego się studenta:)), które idealnie sprawdzi się na szybki i zdrowy obiad :)

Źródło: zasoby własne


Leczo po studencku

Składniki
( na 4 porcje)

1 duża cukinia
3 ząbki czosnku ( jeśli bardzo duże to 2)
kawałek papryki
4 parówki
2 pomidory
sól
pieprz
słodka i ostra papryka w proszku
szałwia ( świeża lub suszona)
2 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego

+ kasza gryczana/ryż/pieczywo

  1. Cukinię, paprykę, pomidory i parówki pokrój na kawałki, a czosnek przeciśnij przez maszynkę lub drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek z parówką i papryką.
  3. Gdy wszystko się podsmaży dodaj cukinię i pomidory. Smaż razem przez chwilę, a następnie doje pół szklanki wody, dodaj szczyptę soli i duż pod przykryciem ok 10 minut.
  4. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, dodaj koncentrat, słodką i ostrą paprykę, wymieszaj i smaż razem jeszcze przez chwilę, żeby sos zredukował się z nadmiaru wody.
  5. Na sam koniec dopraw szałwia i ewentualnie dodaj więcej soli. Podawaj z ugotowaną kaszą/ryżem lub pieczywem. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz