czwartek, 6 sierpnia 2015

Sos grzybowy z młodymi ziemniakami i koperkiem

Lato to sezon nie tylko owocowy, lecz również grzybowy. Na targu można znaleźć przeróżne rodzaje smakowitych grzybów. Z łubianek swoje kapelusze wychylają przede wszystkim apetyczne kurki, borowiki i pieczarki – patrząc na nie nie sposób nie zgłodnieć. Z grzybów można wyczarować prawdziwe cuda, zupy, kremy, przystawki, dania główne...jednak dla mnie najlepsze są w postaci sosu – sosu z przepisu mojej mamy.

Źródło: zasoby własne

Sos grzybowy z młodymi ziemniakami i koperkiem

Składniki
(na 4 osoby)

500 g grzybów( prawdziwki/podgrzybki/kurki – mogą być mrożone, ale jak wiadomo najlepiej smakują prosto z lasu :))
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół szklanki posiekanego koperku
4 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
cienki plasterek słoniny

młode ziemniaki ( wedle uznania)

  1. Umyj i oczyść grzyby oraz ziemniaki.
  2. Zagotuj garnek z osoloną wodą i ugotuj w nim ziemniaki.
  3. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę oraz czosnek. Słoninę pokrój w drobną kostkę.
  4. Na dużej patelni podsmaż słoninę, a gdy wytopi się z niej tłuszcz dodaj czosnek i cebulę. Smaż razem ok 3 minuty, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodaj grzyby, podlej szklankę ciepłej wody i duś na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj sos, by się nie przypalił.
  5. Następnie dodaj do sosu trochę soli i dosyć sporo pieprzu, ( ilość przypraw to kwestia gustu) zapraw śmietaną i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.
  6. Przed podaniem dodaj do sosu posiekany koperek i wymieszaj.
  7. Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj z nich nadmiar wody i przełóż na talerz. Dodaj sos grzybowy, na ziemniaki połóż wiórki masła, udekoruj danie świeżymi ziołami. Smacznego :)

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne



1 komentarz: