środa, 26 sierpnia 2015

Szarlotka

Delikatne kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem -takiemu połączeniu nie sposób się oprzeć. Szarlotka jest ciastem, które w mojej rodzinie lubi chyba każdy. Jest doskonała na każdą okazję i można ją podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło, na zimo, z cukrem pudrem, z lodami, z bitą śmietaną...

Źródło: zasoby własne


Szarlotka

Składniki

ciasto:
3 szklanki mąki
kostka masła
2 jajka
2 łyżki śmietany
125 g cukru

2 kg jabłek ( polecam szarą renetę)
125 g cukru
cynamon

kasza manna

  1. Jabłka umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przesyp do garnka z grubym dnem, dodaj cukier i lekko podsmaż. Jabłka nie powinny zamienić się w dżem, jedynie delikatnie podprażyć. Na koniec dodaj cynamon, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, jajka i śmietanę. wymieszaj składniki nożem, a gdy się połączą szybko zagnieć ciasto dłońmi. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodaj więcej śmietany, gdy zbyt mokre dodaj mąki. Gotowe ciasto podziel na dwie kulki, zawiń w woreczki i jedną wstaw do zamrażalki, a drugą do lodówki na ok 1 godzinę.
  3. Po upływie godziny przygotuj dużą blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim spód blaszki. Posyp ciasto odrobiną kaszy manny, następnie połóż jabłka i posyp cynamonem.
  4. Następnie wyjmij ciasto z zamrażalki i zetrzyj je za pomocą tarki na grubych oczkach na wierzch ciasta. 
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku na środkowej półce 1 godzinę - wierzch ciasta powinien być złocisty. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne

1 komentarz:

  1. Kupnych szarlotek nigdy nie jem, ale taką domową, to bardzo chętnie!:)

    OdpowiedzUsuń