niedziela, 9 sierpnia 2015

Lemoniada cytrynowa

Gdy termometr pokazuje sporo powyżej 30 stopni nie można zapominać o tym, jak ważne jest nawadnianie organizmu. Gdy znudziła Ci się woda mineralna i słodkie napoje może spróbujesz przygotować domową lemoniadę? Dobrze schłodzona, kwaskowa, mocno cytrynowa – idealna na letnie spotkania ze znajomymi i rodziną.

Źródło: zasoby własne

Lemoniada cytrynowa

Składniki
( na ok 2 l napoju )

8 cytryn
1 litr ciepłej wody
szklanka cukru ( Ilość cukru dopasuj do własnych upodobań )
Świeża mięta

  1. Wyciśnij sok z cytryn przy pomocy wyciskarki do cytrusów.
  2. Do lekko ciepłej wody dodaj cukier, wymieszaj – musi się całkowicie rozpuscić.
  3. Do wody z cukrem dodaj sok z cytryn, wymieszaj – sprawdź czy smak lemoniady jest odpowiedni. W razie konieczności dodaj więcej cukru lub wody.
  4. Poczekaj aż lemoniada będzie zimna, następnie przelej ja do butelek i wstaw do lodówki na ok 3 godziny, by się dobrze schłodziła.
  5. Przed podaniem dodaj do lemoniady listki świeżej mięty. Smacznego!

Źródło: zasoby własne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz