Źródło: zasoby własne
Tradycyjne lukrowane pierniczki na miodzie
Składniki
(na ok 30 sztuk)
600 ml płynnego miodu
500 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
4 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżki wrzątku
1 szklanka cukru pudru
Posypka Decorada marki Delecta ( u mnie karmelowa i kolorowe mini piegi)
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół.
- Rozpuść miód w kąpieli wodnej dodając do niego przyprawę do piernika
- Wsyp suche składniki do miski.
- Dodaj do suchych składników jajka i delikatnie wymieszaj.
- Gdy miód będzie płynny dolewaj go stopniowo do masy płynnie wyrabiając ciasto.
- Zagniataj ciasto do momentu, w którym przestanie się kleić do dłoni, a będzie idealnie gładkie i elastyczne. Jeśli jest bardzo lepkie, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt suche możesz dodać odrobinę kwaśniej śmietany.
- Gotowe ciasto podziej na mniejsze kulki, jedną z nich rozwałkuj, a resztę zawiń w woreczek foliowy, by nie wyschły.
- Gdy ciasto jest rozwałkowane na ok 0,5 cm placek wykrawaj z niego dowolne kształty i piecz do zarumienienia ( ok 15 minut) w nagrzanym piekarniku.
- Lukier: wymieszaj na jednolitą masę sok z połówki cytryny, 2 łyżki wrzątku oraz cukier puder. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj więcej cukru pudru.
- Upieczone ciasteczka po ostygnięciu posmaruj lukrem i udekoruj kolorowymi posypkami. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz