poniedziałek, 12 grudnia 2016

Tradycyjne lukrowane pierniczki na miodzie

Nieodzownym elementem świątecznych przygotowań jest bez wątpienia pieczenie pierniczków. Uwielbiam wypiekanie tych małych słodkości, które towarzyszą nam praktycznie przez cały adwent. Czemu? Odpowiedź jest bardzo prosta, na dobry piernik trzeba poczekać. Ciasteczka powinny leżakować w słoiku z dodatkiem skórek owoców cytrusowych i cynamonu przez minimum dwa tygodnie. Ten proces nadaj im wyjątkowego aromatu, smaku oraz miękkości. Przygotowywanie pierniczków jest dla mnie wyjątkowo przyjemne i wprowadza do domu niepowtarzalna Bożonarodzeniową atmosferę. Każde ciasteczko jest wyjątkowe, bo można mu nadać niepowtarzalny kształt i pięknie ozdobić, dzięki czemu doskonale nadaje się również na drobny upominek. tegoroczne wypieki umiliły mi dodatkowo kolorowe posypki Decorada marki Delecta - dzięki nim każdy pierniczek stał się wyjątkowy :) Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne tradycyjne pierniczki, które lubią poleżeć w słoiku nawet dwa tygodnie przed Świętami :)

Źródło: zasoby własne

Tradycyjne lukrowane pierniczki na miodzie

Składniki
(na ok 30 sztuk)

600 ml płynnego miodu
500 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
4 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Lukier:
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżki wrzątku
1 szklanka cukru pudru

Posypka Decorada marki Delecta ( u mnie karmelowa i kolorowe mini piegi)
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół.
  2. Rozpuść miód w kąpieli wodnej dodając do niego przyprawę do piernika
  3. Wsyp suche składniki do miski.
  4. Dodaj do suchych składników jajka i delikatnie wymieszaj. 
  5. Gdy miód będzie płynny dolewaj go stopniowo do masy płynnie wyrabiając ciasto. 
  6. Zagniataj ciasto do momentu, w którym przestanie się kleić do dłoni, a będzie idealnie gładkie i elastyczne. Jeśli jest bardzo lepkie, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt suche możesz dodać odrobinę kwaśniej śmietany.
  7. Gotowe ciasto podziej na mniejsze kulki, jedną z nich rozwałkuj, a resztę zawiń w woreczek foliowy, by nie wyschły. 
  8. Gdy ciasto jest rozwałkowane na ok 0,5 cm placek wykrawaj z niego dowolne kształty i piecz do zarumienienia ( ok 15 minut) w nagrzanym piekarniku. 
  9. Lukier: wymieszaj na jednolitą masę sok z połówki cytryny, 2 łyżki wrzątku oraz cukier puder. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj więcej cukru pudru. 
  10. Upieczone ciasteczka po ostygnięciu posmaruj lukrem i udekoruj kolorowymi posypkami. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne



Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz