Źródło: zasoby własne
Pudding z tapioki z musem malinowym
Składniki
(Na 4 małe słoiczki)
1/3 szklanki perełek tapioki
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki cukru waniliowego (polecam zwykły cukier wymieszany z ziarnami wanilii lub esencją waniliową. Sztuczny cukier wanilinowy może zepsuć smak deseru)
mus malinowy:
250 g malin mrożonych
sok z połowy limonki
1,5 łyżki cukru trzcinowego
male słoiczki/szklaneczki lub miseczki
- Tapiokę wsyp do garnka, zalej mlekiem kokosowym, wymieszaj odstaw na godzinę, by perełki zmiękły.
- Maliny przełóż do osobnego garnka, podlej odrobiną wody, dodaj sok z limonki oraz cukier.
- Owoce gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż będą miękkie i odparuje z nich większość wody.
- Ugotowane maliny przestudź, a następnie zblenduj na gładki mus. Możesz dodatkowo przetrzeć maliny przez sitko jeśli nie lubisz małych pestek.
- Po godzinie postaw garnek z tapioką i mlekiem koksowym na kuchence i zagotuj.
- Dodaj cukier i cukier waniliowy i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Pod wpływem cieczy i ciepła perełki zmieniają kolor z białych na przezroczyste - jeśli Twoja tapioka zmieni kolor jest to znak, że pora przestać gotować.
- Ugotowaną tapioką napełnij małe słoiczki do 3/4 wysokości. Uzupełnij musem malinowym.
- Deser jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Mniam, kusisz :)
OdpowiedzUsuń