środa, 7 grudnia 2016

Pudding z tapioki z musem malinowym

Dziś zapraszam Was na kulinarną podróż do przepięknej Tajlandii. Nie ukrywam, że jednym z moich marzeń jest odwiedzenie tego kraju i poznanie jego niesamowitych sekretów i smaków. Pudding jest bardzo prosty w przygotowaniu i doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Słodki smak tapioki gotowanej w mleku kokosowym idealnie uzupełnia aksamitny mus malinowy, w którego przygotowaniu mógłby pomóc wyjątkowy blender Braun MQ9.

Źródło: zasoby własne


Pudding z tapioki z musem malinowym

Składniki
(Na 4 małe słoiczki)

1/3 szklanki perełek tapioki
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki cukru waniliowego (polecam zwykły cukier wymieszany z ziarnami wanilii lub esencją waniliową. Sztuczny cukier wanilinowy może zepsuć smak deseru)

mus malinowy:
250 g malin mrożonych
sok z połowy limonki
1,5 łyżki cukru trzcinowego

male słoiczki/szklaneczki lub miseczki

  1. Tapiokę wsyp do garnka, zalej mlekiem kokosowym, wymieszaj odstaw na godzinę, by perełki zmiękły.
  2. Maliny przełóż do osobnego garnka, podlej odrobiną wody, dodaj sok z limonki oraz cukier.
  3. Owoce gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż będą miękkie i odparuje z nich większość wody.
  4. Ugotowane maliny przestudź, a następnie zblenduj na gładki mus. Możesz dodatkowo przetrzeć maliny przez sitko jeśli nie lubisz małych pestek. 
  5. Po godzinie postaw garnek z tapioką i mlekiem koksowym na kuchence i zagotuj.
  6. Dodaj cukier i cukier waniliowy i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Pod wpływem cieczy i ciepła perełki zmieniają kolor z białych na przezroczyste - jeśli Twoja tapioka zmieni kolor jest to znak, że pora przestać gotować. 
  7. Ugotowaną tapioką napełnij małe słoiczki do 3/4 wysokości. Uzupełnij musem malinowym.
  8. Deser jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne


zBLOGowani.pl

1 komentarz: