cebulowo-czosnkowy - idealny na walkę z przeziębieniem i zwiększenie odporności :)
Źródło: zasoby własne
Zupa krem cebulowo-czosnkowa
Składniki
(na 2 osoby)
3 duże cebule białe
5 dużych ząbków czosnku
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
sól
pieprz
szczypta chili
tymianek do smaku
łyżka masła
łyżeczka oleju
kilka kromek bagietki pszennej
straty ser żółty
- Cebule obierz ze skórki i pokrój na 8 części.
- czosnek obierz ze skórki.
- W garnku rozgrzej łyżeczkę oleju i zeszklij na nim warzywa.
- Do warzyw dolej 500 ml ciepłego bulionu i zagotuj.
- Dodaj szczyptę soli, pieprzy, chili oraz tymianek i gotuj kilka minut aż warzywa zmiękną.
- Lekko przestudzoną zupę zblenduj. Jeśli jest zbyt gęsta dolej troszkę wody.
- Zupę krem ponownie podgrzej dodając odrobinę masła.
- Kromki bagietki posmaruj masłem z dwóch stron i podpiecz na patelni.
- Grzanki posyp startym serem żółtym i przykryj pokrywką, by ten się troszkę rozpuścił.
- Zupę nalej na talerze, podawaj z ciepłymi grzankami. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz