czwartek, 8 grudnia 2016

Zupa krem cebulowo-czosnkowa

Grudniową porą przychodzi ochota nie tylko na Świąteczne wypieki, lecz również na rozgrzewające zupy. W delikatnych kremach można ukryć wiele drogocennych warzyw, a tym samym dostarczyć rodzinie zdrowy zastrzyk witamin w apetycznej formie. Moja dzisiejsza propozycja to krem
cebulowo-czosnkowy - idealny na walkę z przeziębieniem i zwiększenie odporności :)


Źródło: zasoby własne


Zupa krem cebulowo-czosnkowa

Składniki
(na 2 osoby)

3 duże cebule białe
5 dużych ząbków czosnku
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
sól 
pieprz
szczypta chili
tymianek do smaku
łyżka masła 
łyżeczka oleju

kilka kromek bagietki pszennej
straty ser żółty

  1. Cebule obierz ze skórki i pokrój na 8 części.
  2. czosnek obierz ze skórki.
  3. W garnku rozgrzej łyżeczkę oleju i zeszklij na nim warzywa.
  4. Do warzyw dolej 500 ml ciepłego bulionu i zagotuj.
  5. Dodaj szczyptę soli, pieprzy, chili oraz tymianek i gotuj kilka minut aż warzywa zmiękną.
  6. Lekko przestudzoną zupę zblenduj. Jeśli jest zbyt gęsta dolej troszkę wody.
  7. Zupę krem ponownie podgrzej dodając odrobinę masła. 
  8. Kromki bagietki posmaruj masłem z dwóch stron i podpiecz na patelni. 
  9. Grzanki posyp startym serem żółtym i przykryj pokrywką, by ten się troszkę rozpuścił.
  10. Zupę nalej na talerze, podawaj z ciepłymi grzankami. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne



zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz