niedziela, 4 grudnia 2016

Tort kakaowo-chałwowy

Święta coraz bliżej i pora zacząć zastanawiać się nad tym jakie smakołyki zagoszczą w tym roku na stole. Bardzo lubię wymyślać świąteczne przysmaki, ponieważ wprowadzają one wyjątkową atmosferę do mojego mieszkania. Torty i babeczki kuszą zapachem oraz wyglądem, a przepiękne dekoracje nadają im niepowtarzalnego charakteru. W tym roku wypróbowałam nowe posypki Decorada marki Delecta i myślę, że doskonale pasują do tradycyjnych pierniczków oraz nieco bardziej wymyślnych ciast. Łączenie tradycyjnych smaków z nowymi dodatkami również sprawia, że świąteczne wypieki dają mi wyjątkową radość. Jedną z moich propozycji na tegoroczne Święta jest lekki tort kakaowo- chałwowy. Robi się go bardzo szybko, a do pomocy bez obaw można zaangażować najmłodszych domowników, co dodatkowo umili przygotowania.  Co do smaku...zróbcie to ciasto sami i przekonajcie się, że proste połączenia są bardzo często najlepsze :)


Źródło: zasoby własne

Tort kakaowo-chałwowy

Składniki:
(blacha o średnicy 26 cm)

Na biszkopt:

8 jajek (białka i żółtka osobno)
3 łyżki mąki pszennej tortowej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 szklanki cukru

2 łyżki ciemnego niesłodzonego kakao

szczypta soli

Na krem:
250 g serka mascarpone
300 g chałwy waniliowej

Na poncz:
1/2 szklanki spirytusu
1,5 szklanki przegotowanej wody
4 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
Posypka Decorada marki Delecta  Karmel
Śliwki

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
  2. Spód tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Nie smaruj tłuszczem brzegów blachy - wtedy biszkopt ładnie wyrośnie "wspinając się" po ściankach.
  3. 8 białek ubij na sztywną pianę dodając do nich szczyptę soli. 
  4. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wmieszaj w pianę za pomocą drewnianej łyżki.
  5. Wszystkie suche składniki wymieszaj w osobnym naczyniu i dodawaj do piany z żółtkami delikatnie mieszając łyżką. Uważaj, by ciasto nie straciło swojej puszystości. 
  6. Gotowe ciasto wylej na blachę, wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku ok 30-40 minut (do suchego patyczka)
  7. Upieczony biszkopt przestudź i przekrój wzdłuż na dwie części. Przed przygotowaniem kremu biszkopt musi być całkiem zimny. 
  8. Krem: chałwę rozdrobnij i wsyp do miski. 
  9. Do rozdrobnionej chałwy dodaj serek mascarpone i  wymieszaj łyżka na gładką masę.
  10. Poncz: wymieszaj spirytus z wodą i cukrem pudrem. Poncz jest gotowy, gdy cukier się rozpuści.
  11. Połóż spód biszkoptu na paterę lub tackę, na której będziesz podawać tort. Nasącz go połową przygotowanego ponczu. Posmaruj blat 1/2 przygotowanego kremu chałwowego.
  12. Następnie połóż drugą część biszkoptu (górą do wewnątrz wtedy wierzch tortu będzie gładki) i nasącz pozostałym ponczem. Posmaruj wierzch resztą kremu. 
  13. Ciasto udekoruj karmelową posypką Decorada marki Delecta i pokrojonymi w półplasterki śliwkami. Smacznego :)

Źródło: zasoby własne

Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

1 komentarz: