Źródło: zasoby własne
Tort kakaowo-chałwowy
Składniki:
(blacha o średnicy 26 cm)
Na biszkopt:
8 jajek (białka i żółtka osobno)
3 łyżki mąki pszennej tortowej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 łyżki ciemnego niesłodzonego kakao
szczypta soli
Na krem:
250 g serka mascarpone
300 g chałwy waniliowej
300 g chałwy waniliowej
Na poncz:
1/2 szklanki spirytusu
1,5 szklanki przegotowanej wody
4 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
Posypka Decorada marki Delecta Karmel
Śliwki
Dekoracja:
Posypka Decorada marki Delecta Karmel
Śliwki
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
- Spód tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Nie smaruj tłuszczem brzegów blachy - wtedy biszkopt ładnie wyrośnie "wspinając się" po ściankach.
- 8 białek ubij na sztywną pianę dodając do nich szczyptę soli.
- Następnie dodaj żółtka i delikatnie wmieszaj w pianę za pomocą drewnianej łyżki.
- Wszystkie suche składniki wymieszaj w osobnym naczyniu i dodawaj do piany z żółtkami delikatnie mieszając łyżką. Uważaj, by ciasto nie straciło swojej puszystości.
- Gotowe ciasto wylej na blachę, wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku ok 30-40 minut (do suchego patyczka)
- Upieczony biszkopt przestudź i przekrój wzdłuż na dwie części. Przed przygotowaniem kremu biszkopt musi być całkiem zimny.
- Krem: chałwę rozdrobnij i wsyp do miski.
- Do rozdrobnionej chałwy dodaj serek mascarpone i wymieszaj łyżka na gładką masę.
- Poncz: wymieszaj spirytus z wodą i cukrem pudrem. Poncz jest gotowy, gdy cukier się rozpuści.
- Połóż spód biszkoptu na paterę lub tackę, na której będziesz podawać tort. Nasącz go połową przygotowanego ponczu. Posmaruj blat 1/2 przygotowanego kremu chałwowego.
- Następnie połóż drugą część biszkoptu (górą do wewnątrz wtedy wierzch tortu będzie gładki) i nasącz pozostałym ponczem. Posmaruj wierzch resztą kremu.
- Ciasto udekoruj karmelową posypką Decorada marki Delecta i pokrojonymi w półplasterki śliwkami. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Przepyszny!
OdpowiedzUsuń