Źródło: zasoby własne
Udka z kurczaka pieczone w marynacie z tahini
Składniki
(na 2 osoby)
2 podudzia z kurczaka
marynata:
2 łyżki pasty tahini
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego solonego
1 łyżeczka posiekanej drobno papryczki chili
Kilka listków świeżej mięty
łyżka sezamu
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 limonki
200 g fasolki szparagowej
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
szczypta soli
1 łyżeczka sezamu
szczypta kminu rzymskiego
+ ryż
- Wszystkie składniki marynaty (poza sokiem z limonki) dokładnie wymieszać i nasmarować umyte udka kurczaka powstałym sosem.
- Najlepiej zamarynować kurczaka przez noc.
- Przed pieczeniem skropić udka sokiem z limonki.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem i piec kurczaka razem z marynatą przez 1 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok 25 minut.
- W międzyczasie ugotować ryż i zrobić fasolkę.
- Fasolka: rozgrzać na dużej patelni olej kokosowy z sosem sojowym, dolać pól szklanki wody, dodać fasolkę oraz kmin rzymski i dusić ok 15 minut.
- Na koniec dodać sezam i dusić fasolkę jeszcze ok 5 minut ( do miękkości).
- Gdy kurczak będzie już miękki podawać go razem z ryżem i fasolką. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz