czwartek, 24 listopada 2016

Jesienne muffiny z jabłkami, żurawiną i cynamonem

Jesienne kolory są wyjątkowo piękne i bardzo skutecznie poprawiają humor nawet tym, którzy nie przepadają za chłodniejszymi porami roku. Dookoła radosne odcienie czerwieni, żółci i brązu, które zachęcają nie tylko do popołudniowych spacerów, lecz również do eksperymentów w kuchni. Dziś muffinki w jesiennej odsłonie z kwaśnymi jabłkami, słodką żurawiną i rozgrzewającym cynamonem - w sam raz na drugie śniadanie do pracy :)

Źródło: zasoby własne

Jesienne muffiny z jabłkami, żurawiną i cynamonem

Składniki
(ok 12 sztuk)

1 jajko
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju

1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

2 małe lub 1 duże jabłko szara reneta
garść suszonej żurawiny
pół tabliczki gorzkiej czekolady



  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
  2. Do miski wlej wszystkie mokre składniki i wymieszaj.
  3. Dodaj do składników mokrych składniki suche i wymieszaj łyżką na gładką masę. 
  4. Obierz jabłko, pokrój na kawałki i obtocz delikatnie w mące - dodaj do ciasta.
  5. Następnie dodaj do ciasta żurawinę i startą lub połamaną na kawałki czekoladę - wymieszaj do połączenia się składników.
  6. Napełnij papilotki do 7/8 wysokości ( ze względu na kawałki owoców można uzupełnić papilotki większą ilością ciasta niż zazwyczaj).
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka". ( od 15-20 minut). Smacznego :)
Źródło: zasoby własne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz