Źródło: zasoby własne
Jesienne muffiny z jabłkami, żurawiną i cynamonem
Składniki
(ok 12 sztuk)
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 małe lub 1 duże jabłko szara reneta
garść suszonej żurawiny
pół tabliczki gorzkiej czekolady
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
- Do miski wlej wszystkie mokre składniki i wymieszaj.
- Dodaj do składników mokrych składniki suche i wymieszaj łyżką na gładką masę.
- Obierz jabłko, pokrój na kawałki i obtocz delikatnie w mące - dodaj do ciasta.
- Następnie dodaj do ciasta żurawinę i startą lub połamaną na kawałki czekoladę - wymieszaj do połączenia się składników.
- Napełnij papilotki do 7/8 wysokości ( ze względu na kawałki owoców można uzupełnić papilotki większą ilością ciasta niż zazwyczaj).
- Piecz w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka". ( od 15-20 minut). Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz