czwartek, 28 maja 2015

Tarta z fenkułem i marchewką

Jakie powinno być wiosenne menu? Kolorowe, radosne i smaczne, dokładnie takie jak ta cudowna pora roku. Tym razem mam dla Was pomysł na lekki obiad lub kolację. Ta prosta tarta zachwyca nie tylko kolorami, lecz również ciekawym smakiem. Polecam wypróbować! J


Źródło: zasoby własne


Tarta z fenkułem ( koper włoski) i marchewką

Składniki:

Na ciasto:
100 g masła
200 g mąki
1 jajko
Szczypta soli
2 łyżki lodowatej wody

Na farsz:
1 marchewka
1 fenkuł
1 papryka czerwona
1 jajko
80 ml śmietanki kremówki
100 g serka topionego śmietankowego
Łyżka oleju do smażenia
Łyżka masła
Sól
Pieprz
Odrobina chili w proszku



  1. Ciasto: posiekaj masło razem z mąką i solą. Następnie dodaj jajko,  wodę i zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto. Gdy jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki. Tak przygotowane ciasto zawiń w woreczek foliowy i odstaw do lodówki na min. 30 minut.
  2. Pokrój marchewkę w plasterki, paprykę w paski, a fenkuł na kawałki. Rozgrzej w rondelku oliwę i podsmaż na niej warzywa. Podlej szklanką wod, dodaj masło i duś na małym ogniu ok. 15 minut.
  3. W osobnym rondelku rozpuść serek topiony ze śmietanką. Przestudź masę, by nie była gorąca.
  4. Po 30 minutach nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół. Wyłóż blachę do tarty cienką warstwą ciasta, ponakłuwaj je widelcem  i piecz 15 minut z obciążeniem z fasoli lub grochu. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut.
  5. Wymieszaj warzywa z serową masę, dodaj do niej jedno roztrzepane jajko, dopraw solą, pieprzem i chili i tak przygotowaną masę przełóż na podpieczony blat do tarty.
  6. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Smacznego!
Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz