Jakie powinno być wiosenne menu? Kolorowe, radosne i
smaczne, dokładnie takie jak ta cudowna pora roku. Tym razem mam dla Was pomysł
na lekki obiad lub kolację. Ta prosta tarta zachwyca nie tylko kolorami, lecz
również ciekawym smakiem. Polecam wypróbować! J
Źródło: zasoby własne
Tarta z fenkułem ( koper włoski) i marchewką
Składniki:
Na ciasto:
100 g masła
200 g mąki
1 jajko
Szczypta soli
2 łyżki lodowatej wody
Na farsz:
1 marchewka
1 fenkuł
1 papryka czerwona
1 jajko
80 ml śmietanki kremówki
100 g serka topionego śmietankowego
Łyżka oleju do smażenia
Łyżka masła
Łyżka masła
Sól
Pieprz
Odrobina chili w proszku
- Ciasto: posiekaj masło razem z mąką i solą. Następnie dodaj jajko, wodę i zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto. Gdy jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki. Tak przygotowane ciasto zawiń w woreczek foliowy i odstaw do lodówki na min. 30 minut.
- Pokrój marchewkę w plasterki, paprykę w paski, a fenkuł na kawałki. Rozgrzej w rondelku oliwę i podsmaż na niej warzywa. Podlej szklanką wod, dodaj masło i duś na małym ogniu ok. 15 minut.
- W osobnym rondelku rozpuść serek topiony ze śmietanką. Przestudź masę, by nie była gorąca.
- Po 30 minutach nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół. Wyłóż blachę do tarty cienką warstwą ciasta, ponakłuwaj je widelcem i piecz 15 minut z obciążeniem z fasoli lub grochu. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut.
- Wymieszaj warzywa z serową masę, dodaj do niej jedno roztrzepane jajko, dopraw solą, pieprzem i chili i tak przygotowaną masę przełóż na podpieczony blat do tarty.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz