Muffinek nigdy dość! Odkąd przywiozłam foremki do wypieku muf
finek na Erasmusa, razem ze współlokatorkami pieczemy te pyszne ciasteczka
przynamniej raz na tydzień! Za każdym razem staram się wymyślać nowe smaki. Te
muffinki są doskonałe na ciepłe, wiosenno-letnie dni. Dzięki dodatkowi jogurtu
są bardzo delikatne, a świeżo wyciśnięty sok z cytryny nadaje im wyjątkowo
orzeźwiającego smaku. Spróbujcie sami!
Źródło: zasoby własne
Muffinki jogurtowo-cytrynowe
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki jogurtu naturalnego
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
¾ szklanki cukru
1 jajko
1/3 szklanki oleju
Szczypta soli
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
- Przełóż wszystkie „mokre” składniki do miski i wymieszaj je łyżką. Następnie dosyp suche i wymieszaj ponownie, by połączyły się na gładką gęstą masę.
- Napełnij foremki do muf finek ciastem i piecz do „suchego patyczka” ( ok. 20 minut). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz