piątek, 19 czerwca 2020

Bułeczki kukurydziano-pszenne

Bułeczki kukurydziano-pszenne to idealny pomysł na pożywne śniadanie dla dużych i małych. Nie zawierają cukru, a jedynie niewielki dodatek soli, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako posiłek dla najmłodszych łakomczuchów. Puszyste w środku i w apetycznym żółtym kolorze-nie da się przejść obok nich obojętnie:)


źródło: zasoby własne

Bułeczki kukurydziano-pszenne

Składniki (8 sztuk)

200g mąki kukurydzianej
250g mąki pszennej chlebowej
1/3 łyżeczki soli
2 łyżeczki suchych drożdży
300ml ciepłej wody
40g roztopionego masła

1. Suche składniki wsyp do misy miksera, wymieszaj. Dodaj wodę i połącz składniki na najmniejszych obrotach miksera (używając końcówki z hakiem). 
2. Gdy ciasto wchłonie całą wodę, dodaj masło i miksuj na najwyższych obrotach aż ciasto osiągnie gładką, lekko klejącą konsystencję.
3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną dowolną mąką i zagnieć. Podziel na 8 części, uformuj w dłoniach małe bułeczki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Przykryj ściereczką i odstaw na bok. 
6. Nagrzej piekarnik do 230 stopni góra dół.
7. Pod koniec nagrzewania wstaw na najniższy poziom blachę z wodą i piecz bułeczki 10 minut z parą.
8. Zmniejsz temperaturę do 210 stopni, wyjmij blaszkę z wodą i dopiekaj bułeczki jeszcze 15-20 minut aż będą miały złoty kolor. 
9. Bułeczki należy studzić na kratce od piekarnika. Smacznego:)

źródło: zasoby własne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz