źródło: zasoby własne
Składniki:
na ciasto biszkoptowe:
(u mnie cienka warstwa w dużej tortownicy, jeśli chcesz żeby lepiej wyrósł użyj małej tortownicy)
3 jajka
9 łyżek mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
9 łyżek cukru
na polewę czekoladową:
90 g cukru pudru
40 g gorzkiego kakao
35 g masła
170 ml mleka
ok 150 g wiórków kokosowych
1. Jajka ubij z cukrem na gładką, gęstą, białą masę. Zatrzymaj mikser i dodaj przesiane mąki w dwóch częściach bardzo delikatnie mieszając szpatułką.
2. Nagrzej piekarnik do 160 stopni góra-dół.
3. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz do suchego patyczka (30-45 minut). U mnie ciasto piekło się 35 minut. Jeśli wybierzesz wąską, a wysoką formę może potrzebować więcej czasu w piekarniku.
4. Biszkopt ostudź, powinien być całkowicie zimny.
5. W garnuszku podgrzej mleko i dodaj do niego masło. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się masła.
6. Przygotuj dwa garnki ( mniejszy i większy ) do kąpieli wodnej, w której zrobisz polewę. Do dużego garnka wlej trochę wody, zagotuj i umieć nad tym garnkiem mniejszy, do którego przesiejesz cukier puder i kakao. Do cukru pudru i kakao wlej ciepłe mleko z masłem i mieszaj do czasu powstania jednolitej masy. Można robić polewę bez kąpieli wodnej, po prostu łącząc mokre składniki z suchymi, ale para wodna sprawia, że składniki szybciej się łączą i masa jest bardziej gładka i nie stygnie.
7. Biszkopt pokrój na małe kawałki. Obtaczaj je najpierw z każdej strony w polewie, a następnie obsyp wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz