czwartek, 4 czerwca 2020

Kokosanki

Kokosanki, to połączenie idealne  - miękki biszkopt, słodka polewa czekoladowa i pachnące wiórki kokosowe. Najfajniejsze jest to, że pyszne kokosanki zrobi nawet mało doświadczony cukiernik, są bardzo proste w przygotowaniu, a jako baza do nich świetnie sprawdza się...mało wyrośnięty biszkopt:) Dla mnie jest to deser idealny gdy tortowy biszkopt nie uda się jak powinien lub nie mam pomysłu jaką masę do niego zrobić:)

źródło: zasoby własne



Składniki:

na ciasto biszkoptowe:
(u mnie cienka warstwa w dużej tortownicy, jeśli chcesz żeby lepiej wyrósł użyj małej tortownicy)
3 jajka
9 łyżek mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
9 łyżek cukru

na polewę czekoladową:
90 g cukru pudru
40 g gorzkiego kakao
35 g masła
170 ml mleka

ok 150 g wiórków kokosowych 

1. Jajka ubij z cukrem na gładką, gęstą, białą masę. Zatrzymaj mikser i dodaj przesiane mąki w dwóch częściach bardzo delikatnie mieszając szpatułką. 
2. Nagrzej piekarnik do 160 stopni góra-dół. 
3. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz do suchego patyczka (30-45 minut). U mnie ciasto piekło się 35 minut. Jeśli wybierzesz wąską, a wysoką formę może potrzebować więcej czasu w piekarniku. 
4. Biszkopt ostudź, powinien być całkowicie zimny.
5. W garnuszku podgrzej mleko i dodaj do niego masło. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się masła.
6. Przygotuj dwa garnki ( mniejszy i większy ) do kąpieli wodnej, w której zrobisz polewę. Do dużego garnka wlej trochę wody, zagotuj i umieć nad tym garnkiem mniejszy, do którego przesiejesz cukier puder i kakao. Do cukru pudru i kakao wlej ciepłe mleko z masłem i mieszaj do czasu powstania jednolitej masy. Można robić polewę bez kąpieli wodnej, po prostu łącząc mokre składniki z suchymi, ale para wodna sprawia, że składniki szybciej się łączą i masa jest bardziej gładka i nie stygnie.
7. Biszkopt pokrój na małe kawałki. Obtaczaj je najpierw z każdej strony w polewie, a następnie obsyp wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

źródło: zasoby własne

źródło: zasoby własne

źródło: zasoby własne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz