sobota, 12 września 2015

Kurczak w sosie śmietanowym z puree ziemniaczanym

Skoro jest sobota, to jest i rosół. Ale co na drugie? Dziś zaprezentuję Wam przepis na to w jaki sposób wykorzystać ugotowane mięso z kurczaka i przygtować przepyszne drugie danie.

Źródło: zasoby własne

Kurczak w sosie śmietanowym z puree ziemniaczanym

Składniki
( na 2 osoby)

Ugotowane mięso drobiowe z rosołu ( udka, piersi, skrzydełka - co kto lubi)
szklanka rosołu
4 łyżki śmietany 18 %
odrobina oleju
sól
pieprz
posiekana natka pietruszki

na puree:
400 g ziemniaków
pół szklanki mleka
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżka masła

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim ugotowane mięso z kurczaka na złoty kolor z dwóch stron. Następnie dodaj rosół, zmniejsz ogień i duś ok 5 minut. 
  3. Gdy sos się zredukuje zdejmij do z kuchenki, odlej od niego jedną łyżkę i wymieszaj ze śmietaną, by ta się zahartowała. Następnie dodaj śmietanę na patelnię, dosyp pieprzu, soli i natki z pietruszki, wymieszaj i ponownie zagotuj. 
  4. Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj, dodaj do nich masło i gałkę muszkatołową - ugnieć na gadką masę. Następnie postaw ziemniaki na kuchence i cały czas mieszając stopniowo dolewaj mleko. Gotowe puree powinno być aksamitnie gładkie i nielejące się. 
  5. Przygotowane puree wyłóż na talerze, obok połóż kurczaka, polej całość sosem śmietanowym. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz