niedziela, 27 września 2015

Duszone piersi z kurczaka z ryżem, kalafiorem i fasolką szparagową

Znudził Ci się już klasyczny schabowy z ziemniakami i chcesz zaserwować swoje rodzinie coś pysznego na niedzielny obiad? Może skusisz się na duszone piersi kurczaka z ryżem i warzywami! To danie jest doskonałe zarówno dla dzieci i dorosłych, a ponadto jest zdrowe i dostarcza do organizmu niezbędne składniki odżywcze.

Źródło: zasoby własne


Duszone piersi z kurczaka z ryżem, kalafiorem i fasolką szparagową

Składniki
( na 4 osoby)

1 podwójna pierś kurczaka
2 łyżki mąki
suszona szałwia ( możesz zastąpić bazylią lub oregano)
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
olej

ryż 

1 kalafior
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej

fasolka szparagowa

  1. Pierś kurczaka umyj i osusz, a następnie pokrój na plasterki.
  2. Wymieszaj 2 łyżki oleju z szałwia, papryką, solą i pieprzem, a nastepnie zamarynuj w mieszance przygotowaną pierś kurczaka. Odstaw na chwilę do lodówki.
  3. Fasolkę oczyść, kalafiora podziel na różyczki. Zagotuj w dwóch garnkach lekko osolona wodę i ugotuj w niej warzywa. Gotuj ok 10-15 minut, by warzywa się nie rozgotowały. 
  4. Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie z dodatkiem masła.
  5. Rozgrzej patelnię. Piersi kurczaka wyjmij z marynaty i obtocz delikatnie w mące. Tam przygotowane plasterki układaj na patelni i smaż na złoty  kolor z dwóch stron. Gdy kurczak będzie podsmażony dolej na patelnię ok 300-350 ml wody, przykryj pokrywką i duś ok 10-15 minut. 
  6. W międzyczasie przygotuj na osobnej patelni zasmażkę z masła i bułki tartej. 
  7. Ugotowany ryż rozłóż na talerzach, obok poukładaj warzywa i mięso. Kalafiora polej przygotowaną zasmażką. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz