Źródło: zasoby własne
Knedle ze śliwkami
Składniki (na ok. 4 porcje)
1 kg ziemniaków
180 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
Kilka śliwek węgierek
Dodatki opcjonalnie:
Bułką tartą +masło
Masło+ cukier
Śmietana 18%+ cukier
Masło+ cynamon
1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i dobrze ostudź. Do knedli można wykorzystać ziemniaki z które zostały z poprzedniego dnia, w żaden sposób nie zmienia to ich walorów smakowych.
2. Śliwki umyj, podziel na połówki i usuń pestkę.
3. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę i jajka. Wymieszaj na gładką masę. Ciasto będzie lepkie że względu na dodatek mąki ziemniaczanej. Można ta mąkę pominąć i dodać więcej pszennej.
4. Obsyp dłonie mąką, weź odrobinę ciasta ziemniaczanego, zrób kulkę, spłaszcz ją w dłoni i włóż do środka pół śliwki. Zakryj śliwkę nadmiarem ciasta, obsyp mąką żeby było łatwiej robić knedle i uformuj kulkę.
5. Gotowe knedle gotuj we wrzącej wodzie, może być lekko osolona. Knedle powinno się gotować nieco dłużej niż pierogi (jeszcze ok. 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię) ponieważ ciasto jest grubsze i zawiera jajko.
6. Podawaj z ulubionymi dodatkami:) smacznego!
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz