poniedziałek, 12 października 2020

Knedle ze śliwkami

Do tego przepisu zbierałam się bardzo długo, teraz myślę, że zdecydowanie za długo. Knedle ze śliwkami, to zdecydowanie jedno z moich najsmaczniejszych wspomnień dzieciństwa. Wspomnienie końca lata, początku jesieni, kiedy węgierki są najsmaczniejsze. Nie ma sensu dłużej się rozpisywać, knedle każdy lubi, czas ugotować ziemniaki, kupić śliwki i lepić pyszne knedle. . U nas dziś wersja dla dorosłych z cynamonem, zasmażką i cukrem trzcinowym, a wersja dla Malucha z masełkiem, cynamonem i liofilizowaną czarną porzeczką. Wybierzcie swoją ulubioną wersję tej pysznej potrawy, najlepiej taką, która przypomni Wam własne dzieciństwo :)

Źródło: zasoby własne



Knedle ze śliwkami

Składniki (na ok. 4 porcje)
1 kg ziemniaków
180 g mąki pszennej 
20 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
Kilka śliwek węgierek

Dodatki opcjonalnie:
Bułką tartą +masło
Masło+ cukier
Śmietana 18%+ cukier
Masło+ cynamon

1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i dobrze ostudź. Do knedli można wykorzystać ziemniaki z które zostały z poprzedniego dnia, w żaden sposób nie zmienia to ich walorów smakowych.
2. Śliwki umyj, podziel na połówki i usuń pestkę.
3. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę i jajka. Wymieszaj na gładką masę. Ciasto będzie lepkie że względu na dodatek mąki ziemniaczanej. Można ta mąkę pominąć i dodać więcej pszennej. 
4. Obsyp dłonie mąką, weź odrobinę ciasta ziemniaczanego, zrób kulkę, spłaszcz ją w dłoni i włóż do środka pół śliwki. Zakryj śliwkę nadmiarem ciasta, obsyp mąką żeby było łatwiej robić knedle i uformuj kulkę. 
5. Gotowe knedle gotuj we wrzącej wodzie, może być lekko osolona. Knedle powinno się gotować nieco dłużej niż pierogi (jeszcze ok. 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię) ponieważ ciasto jest grubsze i zawiera jajko. 
6. Podawaj z ulubionymi dodatkami:) smacznego!



źródło: zasoby własne

źródło: zasoby własne


źródło: zasoby własne





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz