źródło: zasoby własne
Ciasto Raffaello bez pieczenia
Składniki (duża blacha 20x30cm lub naczynko żaroodporne)
450g herbatników maślanych z ząbkami
2 żółtka
3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 litr mleka
200g masła (nie zastępujcie go margaryną w tym przepisie)
Ok 150 g wiórków kokosowych
1. Masło wyjmij z lodówki, powinno być bardzo miękkie żeby dobrze się ubiło.
2. Odlej 1 i 1/2 szklanki mleka i wlej je do wysokiego naczynia. Pozostałą część mleka wlej do garnka i zagotuj bardzo mocno - mleko powinno zacząć kipieć.
3. Do mleka w wysokim naczyniu wsyp obie mąki, cukier i dodaj żółtka. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną lub blenderem z końcówką mieszającą na najniższej mocy.
4. Do zagotowanego mleka cienkim strumieniem wlewaj jajeczną mieszankę cały czas mieszając. Zmniejsz moc kuchenki i gotuj budyń powoli kilka minut cały czas mieszając. Powinien być gładki i aksamitny. Dodaj garść wiórków kokosowych, zamieszaj, zagotuj i przelej do czystej miski.
5. Budyń powinien być całkowicie zimny zanim przejdziesz do kolejnego kroku w przepisie
6. Miękkie masło umieść w misie miksera i ubij na puszystą masę. Dobrze ubite masło jest praktycznie białe i kilkakrotnie zwiększa swoją objętość. Czas ubijania jest zależny od rodzaju i mocy miksera, u mnie w mikserze planetarnym ubijanie masła na puch trwa ok 7 minut na najwyższych obrotach.
7. Zmniejsz moc miksera i dodawaj zimny budyń po jednej łyżce cały czas miksując. Gotowy krem powinien być gładki i nie mieć grudek.
8. Na dno blachy ułóż pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż 1/4 budyniowego kremu. Ułóż kolejne 3 warstwy kremu i herbatników, a ostatnią budyniową warstwę posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego:)
źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz