czwartek, 9 marca 2017

Zupa krem z marchewki z mleczną pianką i szczypiorkiem

Na naszych stołach coraz częściej goszczą zupy - nie ma w tym nic dziwnego, są przecież bardzo smaczne, a przy tym lekkostrawne. Tradycyjny rosół czy pomidorowa zaczynają powoli ustępować miejsca delikatnym i mało kalorycznym kremom z przeróżnych warzyw. Dziś zaproponuję Wam bardzo "modny" ostatnimi czasy krem marchewkowy z dodatkiem szczypiorku i piany z mleka. Ta zupa doskonale się sprawdzi jako przystawka podczas rodzinnych spotkań :)

Źródło: zasoby własne



Zupa krem z marchewki z mleczną pianką i szczypiorkiem

Składniki
(na 4 osoby)
4 duże marchewki
1 pomarańcza
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka startego imbiru
szczypta papryki chili
szczypta słodkiej papryki
szczypta mielonej kolendry
sól
pieprz
łyżka oleju kokosowego 

1,5 - 2 lity wody

1 szklanka mleka 3,2%

szczypiorek

  1. Marchewki obierz, umyj i pokrój na plasterki. 
  2. Cebulę i czosnek obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej olej kokosowy i przesmaż na nim chili, kolendrę i imbir. Następnie dodaj wszystkie warzywa i podsmaż przez chwilę.
  4. Zalej warzywa 1,5 litra wody i gotuj do miękkości doprawiając pod koniec słodką papryką, solą i pieprzem.
  5. Ugotowaną zupę przestudź, a następnie zblenduj na krem.
  6. Podgrzej mleko i spień je w spieniaczu.
  7. Nalej zupę do miseczek, z jednej strony wyłóż troszkę mlecznej pianki i udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz