Źródło: zasoby własne
Zupa krem z marchewki z mleczną pianką i szczypiorkiem
Składniki
(na 4 osoby)
4 duże marchewki
1 pomarańcza
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka startego imbiru
szczypta papryki chili
szczypta słodkiej papryki
szczypta mielonej kolendry
sól
pieprz
łyżka oleju kokosowego
1,5 - 2 lity wody
1 szklanka mleka 3,2%
szczypiorek
- Marchewki obierz, umyj i pokrój na plasterki.
- Cebulę i czosnek obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej kokosowy i przesmaż na nim chili, kolendrę i imbir. Następnie dodaj wszystkie warzywa i podsmaż przez chwilę.
- Zalej warzywa 1,5 litra wody i gotuj do miękkości doprawiając pod koniec słodką papryką, solą i pieprzem.
- Ugotowaną zupę przestudź, a następnie zblenduj na krem.
- Podgrzej mleko i spień je w spieniaczu.
- Nalej zupę do miseczek, z jednej strony wyłóż troszkę mlecznej pianki i udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz