poniedziałek, 6 marca 2017

Indyk w zielonym curry ze smażonym makaronem chińskim

Dzień dobry! :) W ten deszczowy dzień proponuję ciepłe tajskie danie na rozgrzewkę :) Minimalna ilość składników, maksymalna ilość smaku :) Udanego pichcenia!

Źródło: zasoby własne


Indyk w zielonym curry ze smażonym makaronem chińskim

Składniki
(na 4 osoby)
600 g piersi z indyka
3 duże łyżki zielonego curry
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
3 listki limonki kafir ( mogą być suszone)
400 ml mleka kokosowego
pokrojona na ćwiartki limonka
łyżeczka jasnego sosu sojowego

Makaron chiński
Sezam
olej kokosowy


  1. Indyka  i warzywa ( poza czosnkiem) umyj i pokrój w kostkę. Czosnek obierz ze skórki i przekrój na połowę.
  2. Rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i pastę curry w woku lub innej dużej patelni. 
  3. Dodaj czosnek, a gdy zmieni barwę na brązową wyjmij go z patelni. 
  4. Dodaj na patelnię mięso i podsmaż na złoty kolor
  5. Następnie dodaj pokrojoną cebulę oraz imbir. Podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj mleko kokosowe, liście limonki kafir oraz pokrojoną na ćwiartki limonkę i sos sojowy.
  6. Zmniejsz ogień i duś ok 15 minut ( do miękkości mięsa). Pod koniec gotowania dodaj łyżkę sezamu. 
  7. Chiński makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź. 
  8. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i sezam i podsmaż delikatnie makaron.
  9. Gotową potrawę możesz serwować na talerze. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz