Źródło: zasoby własne
Indyk w zielonym curry ze smażonym makaronem chińskim
Składniki
(na 4 osoby)
600 g piersi z indyka
3 duże łyżki zielonego curry
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
3 listki limonki kafir ( mogą być suszone)
400 ml mleka kokosowego
pokrojona na ćwiartki limonka
łyżeczka jasnego sosu sojowego
Makaron chiński
Sezam
olej kokosowy
- Indyka i warzywa ( poza czosnkiem) umyj i pokrój w kostkę. Czosnek obierz ze skórki i przekrój na połowę.
- Rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i pastę curry w woku lub innej dużej patelni.
- Dodaj czosnek, a gdy zmieni barwę na brązową wyjmij go z patelni.
- Dodaj na patelnię mięso i podsmaż na złoty kolor
- Następnie dodaj pokrojoną cebulę oraz imbir. Podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj mleko kokosowe, liście limonki kafir oraz pokrojoną na ćwiartki limonkę i sos sojowy.
- Zmniejsz ogień i duś ok 15 minut ( do miękkości mięsa). Pod koniec gotowania dodaj łyżkę sezamu.
- Chiński makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i sezam i podsmaż delikatnie makaron.
- Gotową potrawę możesz serwować na talerze. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz