Źródło: zasoby własne
Chipsy z warzyw
Składniki:
(na miskę chipsów)
4 marchewki
2 pietruszki
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli morskiej
zioła do smaku ( u mnie zioła śródziemnomorskie)
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni
- Wyłóż dwie płaskie blachy papierem do pieczenia
- Warzywa obierz, umyj, osusz i potnij na plasterki za pomocą noża, tarki, obieraczki do warzyw lub szatkownicy. Ważne żeby plasterki były mniej więcej jednakowej grubości.
- Plasterki warzyw wsyp do miski, polej oliwą, dodaj sól, zioła i dokładnie wymieszaj.
- Rozłóż na blaszkach cienkie warstwy warzyw i piecz w nagrzanym piekarniku 5 minut.
- Następnie włącz w piekarniku funkcję grilla ( jeśli nie masz może być termoobieg) i piecz przez kolejne 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Chipsy są gotowe gdy brzegi staną się spieczone, a warzywa nie będą surowe. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
- Gotowe chipsy przesyp na miskę. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz