źródło: zasoby własne
Krem z zielonej soczewicy z groszkiem ptysiowym
Składniki
( na ok 6 porcji)
175g soczewicy zielonej
1 marchewka
łyżka oleju kokosowego
3 małe ziemniaki
1,5 średniej wielkości cebuli
1 ząbek czosnku
łyżeczka kurkumy
łyżeczka soli
odrobina chili w proszku
pół łyżeczki przyprawy do garam masala
ok 1,5 -2 litra wody
- Soczewicę opłucz i odcedź z nadmiaru wody.
- Warzywa obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej ojej kokosowy, a następnie podsmaż na nim pokrojone warzywa.
- Gdy warzywa się lekko podsmażą dolej 1,5 litra wody i dosyp soczewicę.
- Dosyp przyprawy i gotuj aż do miękkości warzyw dolewając od czasu do czasu wody. soczewica gotuje się ok 20-30 minut.
- Ugotowane warzywa przestudź i zblenduj na krem. Podawaj z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki. Smacznego:)
źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz