niedziela, 15 stycznia 2017

Kruche ciasteczka z pastą tahini

Pasta tahini to bardzo uniwersalny składnik, który w daniach na słodko sprawdza się równie dobrze co w tych na słono. Tym razem pokażę Wam przepis na kruche ciasteczka o intensywnym sezamowo-orzechowym smaku. Spróbujcie sami - idealnie sprawdzą się podczas karnawałowych wieczorów ze znajomymi.
Źródło: zasoby własne


Kruche ciasteczka z pastą tahini

Składniki 
(ok 20 sztuk)

1 szklanka mąki
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
2,5 łyżki pasty tahini
duża łyżka masła
duża łyżka masła orzechowego solonego
łyżka sezamu


  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra - dół.
  2. Do miski dodaj masło, masło orzechowe, tahini, jajko, mąkę i cukier, a następnie połącz składniki za pomocą noża. 
  3. Dodaj do ciasta sezam i zagniataj ciasto na gładką masę. Gdy jest zbyt twarde dodaj więcej masła orzechowego, a gdy zbyt miękkie odrobinę mąki.
  4. Formuj małe kulki, następnie spłaszcz je na blasze i zrób wzorek widelcem ( jak na zdjęciach poniżej). Piecz w nagrzanym piekarniku ok 15 minut ( na złoty kolor).
  5. Ciasteczka doskonale smakują z jogurtem naturalnym wymieszanym z pastą tahini lub ze zmiksowanym owocem kaki. Polecam! :)

Źródło: zasoby własne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz