sobota, 19 listopada 2016

Muffinki kakaowe z dodatkiem mąki kokosowej

Kokos, olej kokosowy, płatki kokosowe, wiórki kokosowe, woda kokosowa, a nawet mąka kokosowa - ostatnimi czasy ten smakowity orzech stał się niezwykle popularny i zagościł w kuchniach wielu Polaków. Nie ma w tym nic dziwnego, bo smak kokosowych produktów jest wyjątkowo dobry, a przy tym są one bardzo zdrowe. Dziś pokażę Wam jak urozmaicić podstawowy przepis na muffinki mąką kokosową, która nada im wyjątkowego smaku i konsystencji. Spróbujcie sami  - domowe wypieki doskonale się sprawdzą podczas jesiennych ploteczek z koleżankami :) 

Źródło:zasoby własne


Składniki:
( ok 18 sztuk)

1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kokosowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki kakao
szczypta soli

3 jajka
pół szklanki oleju
pół szklanki zimnego mleka

+ wiórki kokosowe, połamana biała i gorzka czekolada
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra - dół.
  2. Wsyp do miski wszystkie suche składniki i wymieszaj.
  3.  Do składników suchych dodaj mokre i wymieszaj łyżką momentu, w którym otrzymasz jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany.*
  4. Dodaj do ciasta wiórki kokosowe i połamaną czekoladę, a następnie wymieszaj.
  5. Napełnij papilotki do 3/4 wysokości i piecz w nagrzanym piekarniku ok 15 minut ( do "suchego patyczka"). Smacznego :)

Źródło:zasoby własne


Źródło:zasoby własne


Źródło:zasoby własne


Źródło:zasoby własne










*UWAGA!
Mąka kokosowa bardziej absorbuje płyny niż zwykła mąka pszenna. Jeśli Twoje Ciasto jest bardzo gęste dodaj więcej oleju i mleka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz