Źródło: zasoby własne
Tapenada z czarnych oliwek
Składniki:
ok 200 g czarnych oliwek bez pestki odsączonych z zalewy
2 pomidory suszone w oleju
kilka kaparów
łyżka prażonego słonecznika
2 duże ząbki czosnku
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
szczypta chili
szczypta ostrej papryki
1,5 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego lub balsamicznego
szczypta suszonej bazylii
1. Czosnek obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Słonecznik uprażyć na patelni i ostudzić.
2. Wszystkie składniki umieścić w blenderze ( najlepiej w pojemniku z wbudowanymi nozykami do siekania) i zblendować na gładką masę.
3. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać odrobinę octu winnego.
4. Tapenada doskonale komponuje się z grzankami z chleba tostowego lub świeżą bagietką. Smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz