sobota, 23 stycznia 2016

Tapenada z czarnych oliwek

W okresie karnawałowym dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju przystawki oraz przekąski na zimno. Doskonale pasują na wieczorne spotkania ze znajomymi. Dziś podzielę się z Wami przepisem na bardzo szybką pastę do pieczywa, która pochodzi z przepięknej Prowansji. Ta wersja przystawki bazuje na składnikach kuchni włoskiej, ale swoim smakiem wcale nie odbiega dalece od francuskiej "koleżanki".  Moi bliscy bardzo ją polubili, a jeśli wśród Was również są wielbiciele oliwek, to jestem pewna, że pyszna tapenada znajdzie się również na Waszych stołach.

Źródło: zasoby własne


Tapenada z czarnych oliwek

Składniki:
ok 200 g czarnych oliwek bez pestki odsączonych z zalewy
2 pomidory suszone w oleju
kilka kaparów
łyżka prażonego słonecznika
2 duże ząbki czosnku
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
szczypta chili
szczypta ostrej papryki
1,5 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego lub balsamicznego
szczypta suszonej bazylii

1. Czosnek obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Słonecznik uprażyć na patelni i ostudzić.
2. Wszystkie składniki umieścić w blenderze ( najlepiej w pojemniku z wbudowanymi nozykami do siekania) i zblendować na gładką masę. 
3. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać odrobinę octu winnego.
4. Tapenada doskonale komponuje się z grzankami z chleba tostowego lub świeżą bagietką. Smacznego :)


Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz