Strony

niedziela, 20 marca 2016

Muffinki studenckie

Jak już zapewne zauważyliście, dużo jest na tym blogu muffinek. Bardzo lubię piec te ciasteczka, ponieważ robi się je niezwykle szybko, ciężko jest je zepsuć, a do środka można dodać dowolne składniki bazując jedynie na tym co masz w domu lub co podpowiada Ci Twoja kulinarna fantazja. Na dziś muffinki studenckie - pełne pysznych bakalii i pysznej czekolady - idealne na niedzielny deser.

   Źródło: zasoby własne
                       
Muffinki studenckie

Składniki
(ok 14 sztuk)

2 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki
pół szklanki oleju
pół szklanki mleka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
80 g mieszanki studenckiej
8 kostek gorzkiej czekolady


  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni gór-dół.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, olej, mąkę, cukier i proszek do pieczenia - wymieszaj łyżką. Jeśli masa jest zbyt gęsta - dolej mleka. Po wymieszaniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
  3. Posiekaj drobno mieszkankę studencką i czekoladę, dodaj do ciasta i wymieszaj.
  4. Napełnij foremki do muffinek ciastem do 3/4 wysokości.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku ok 15 minut ( do "suchego patyczka"). Smacznego :)
Źródło: zasoby własne


Źródło: zasoby własne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz